Translate

divendres, 19 de juny del 2015

El Torrent de la Masica

   El torrent de la Masica el trobem al terme municipal de Vallfogona de Ripollès, poble medieval que pertany a la comarca del Ripollès, provincià de Girona. Per arribar-hi hem d'agafar la carretera N-260a tan si sortim de Ripoll com d'Olot, ja que aquesta via uneix directament ambdues poblacions passant per al nostre municipi de destí:

Des de Ripoll
Des de Olot
Un pic arribats al poble, tenim dues opcions, deixar el cotxe i seguir a peu (uns 20 - 30 minuts) o acabar-hi d'arribar en cotxe (uns 7 - 10 minuts) per la pista forestal sense asfaltar que puja cap al castell de Milany fins a arribar a la font de la Tosca N - 42º 11' 20.7''  E - 2º 18' 35.1''.

De Vallfogona de Ripollès a la Font de la Tosca
   En aquest punt, davant mateix d'aquesta espectacular font que deixa caure l'aigua al bell costat del camí començarem la nostra matinal d'avui:
Font de la Tosca (23/05/2015)
   Des de sota la font observem que puja un corriol per el costat i la travessa per dins sortint per l'altre cantó, val la pena gaudir d'aquesta atracció natural de benvinguda.



   Després de remullar-nos una mica per començar a fer boca, decidim desviar un xic la ruta per acostar-nos a la Teuleria del Pinatar que ens queda a tan sols 200 m seguint pel primer camí que surt per l'esquerra de la pista. En la teuleria s'hi coïen les teules i maons per fer les reformes de les velles cases, per la rodalia n'hi ha unes quantes, ja que es feien prop de les construccions per estalviar desplaçaments i on es trobava la terra roja per fer el material, aquesta és una de les poques que s'han recuperat amb la inversió de l'ajuntament i l'ajut d'alguns voluntaris del poble; l'obra consta d'una edificació de dues plantes en la que a sota es feia foc i a la de sobre, es coïen les teules i maons mitjançant els forats que tenia el terra d'aquesta.                                                                                                                  
Teuleria del Pinatar (28/03/2015)
Teuleria del Pinatar - planta de sobre amb el terra foradat.
   Un pic vista la teuleria tornem enrere fins a la Tosca i d'allà seguirem la pista en direcció a Milany, d'ací a on surt el recorregut del torrent de la Masica a peu hi ha uns 15 o 20 minuts, si pot arribar amb cotxe per la pista amb uns cinc minuts, procureu deixar el cotxe bé, que no destorbi en el camí, seguim doncs pista amunt i passats uns quants revolts just desprès de travessar un torrent veurem a l'esquerra un indicador des d'on surt el corriol que hem d'agafar, encara que està ben senyalitzat us dono les coordinades aproximades per GPS: N - 42º 10' 57.7''  E  - 2º 18' 29.7'', a partir d'ací pel corriol ja ens comencem a endinsar per en mig de les fagedes de les serres de Milany i al costat del torrent de la Masica que ja ens comença a donar un fresc i excel·lent espectacle natural:

Torrent de la Masica (23/05/2015)
 


   Tot pujant, el corriol és divideix, el camí a seguir es el de l'esquerra, que voreja el torrent, però també ens podem desviar cap a la dreta i acostant-se a l'Era de batre d'en Paixana que queda ací mateix, no costa res i podrem veure la construcció en el bell mig del bosc.
Era de batre d'en Paixana
   Vist això, tornem fins a la cruïlla seguint camí amunt, tot admirant el paisatge no ens adonarem i haurem de travessar el torrent per un pont fet tal com es feien abans, amb troncs i fang, només creuar-lo un xic més amunt ja comencem a veure més desnivells al riu, podríem dir que és el pròleg del qué té que començar a vindre:

Torrent de la Masica (03/04/2015)
se'ns acosta el primer gorg que es troba just a continuació del saltiró de la foto superior, n'hi diuen el Gorg de Baix que el podem veure retratat amb un mes i mig de diferència per poder apreciar amb la velocitat que entra la primavera dins d'aquests paratges.
Gorga de Baix (03/04/2015)
Gorga de Baix (23/05/2015)

 

   Tornem a fer camí i en pujar sobre el nivell d'aquest primer gorg trobem una altra bifurcació, a l'esquerra cap a la Balma d'en Boer (que en el moment en què vaig pujar jo, es trobava bastant descuidada, no hi vaig fer cap foto), de front i a la dreta cap el Gorg de Dalt, que sí que val la pena de veure.                                                                                            


Gorga de Dalt (23/05/2015)

Gorga de Dalt (23/05/2015)

Gorga de Dalt (23/05/2015)

Gorga de Dalt (03/04/2015)






































    Un pic ben vist aquest gorg, tornarem a la cruïlla que hem deixat, per agafar el corriol que segueix pel mig, compte amb les indicacions, un xic més amunt trencarem a la dreta travessant el torrent per unes passeres aconseguint l'altra llera des d'on continuarem gaudint de l'espectacle que ens brinda aquest torrent:

Torrent de la Masica (03/04/2015)
ja a l'altra llera a part dels desnivells de la riera, al fons podem mig insinuar un preciós salt d'aigua, és el Saltant de la Costa Llastanosa:
Saltant de la Costa Llastanosa (03/04/2015)
dalt mateix d'aquest salt, s'uneixen dos torrents que vénen de dos vessants de muntanya diferents, el del Bisbe i el de la Masica.
(03/04/2015)
(23/05/2015)

 











   Ja estem a punt d'arribar a la fi de l'excursioneta, continuem camí amunt fins a sobre el salt pro sense passar-hi per sobre, seguirem el camí de la dreta vorejant el torrent de la Masica amunt i al poc tros veurem una fita a l'esquerra amb una cambra fotogràfica dibuixada al seu damunt, allà ens hi hem d'endinsar per poder gaudir del últim plaer del dia, sobretot si baixa força aigua veurem el nostre torrent amb el màxim esplendor:

Torrent de la Masica (23/05/2015)
Torrent de la Masica (03/04/2015)
   I ja per acabar fem mitja volta tornant sobre els nostres passos fins a arribar al cotxe tot recordant el magnífic passeig que hem fet, us deixo amb el vídeo:


   SALUT.


Les fotografies del damunt han estat fetes el 28/03, 03/04 i 23/05 del 2015

4 comentaris:

  1. Hola Josep,
    Un recorregut i unes fotos impressionants. Tenim un pais preciós.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si que es veritat Marta, no tenim que envejar res a la resta del mon, a tot arreu hi ha coses boniques pro nosaltres quasi podem gaudir de tot, platja, muntanya, ... Una abraçada i endavant.

      Elimina
  2. Hola Josep ja veig que no pares un reportage i un lloc esplendit veig que has fet els salts de dalt de tot es coneix que estas en forma aquest es un dels meus llocs favorits una abraçada Josep i SALUD PER ANAR CONTINUANT !!!

    ResponElimina
  3. Hola Cinto, no puc parar per que hi han tantes coses meravelloses en la nostre terra que lo únic que em sap greu es de que no les podré veure totes ja que es impossible, una vida es fa curta davant de tanta magnificència. Una abraçada i salut.

    ResponElimina