Translate

diumenge, 26 de febrer del 2017

Salt del Molí de Bellús (Avià)

   El salt de Bellús el trobem al terme municipal d'Avià dins el curs fluvial de la riera de Graugés, potser està més a prop de  Gironella que no pas del poble al qual pertany. Per anar-hi no és del tot complicat pro si una mica enrevessat, us en faig cinc cèntims:
Planell orientatiu
   Tan si venim de Manresa com de Berga sortirem per la sortida de Gironella nord (90) i a la rotonda prendrem direcció Cal Rosal - L'Ametlla de Casserres; si venim de Vic, tan sols hem de travessar la C-16 per sobre i fer el mateix, en agafar la variant cap a Cal Rosal de seguida hem de trencar a l'esquerra per entrar dins l'Ametlla de Casserres tot passant per sobre el riu Llobregat, aquest "poble" és l'antiga colònia Monegal, una de les moltes colònies tèxtils que hi ha a la llera del Llobregat, travessem tot el nucli i al final s'obren tres carrers, nosaltres girem a la dreta direcció Graugés, al sortir de les cases es torna amb pista de terra, anirem trobant camins però nosaltres sempre seguint pel principal o tombant cap a l'esquerra, continuem durant uns 2,8 Km fins a arribar a peu de molí, de tota manera us deixo les coordinades pel GPS que a mi m'anaren força bé: N - 42º 02' 56.1''   E - 1º 51' 15.2''.

Molí de Bellús
    Primer que res veurem el molí, al que també hi ha qui n'hi diu de Ballús (segons l'informe de la Generalitat de Catalunya tret de Wikipedia es Bellús), està força reformat però la propietat ja consta documentada al segle XVI encara que el molí no es construís fins a finals del s. XVII o principis del s. XVIII i dins del s. XIX començaren les reformes, al seu costat hi podem intuir una bassa on es recollia l'aigua per fer-lo funcionar, seguint el camí cap a la riera veiem l'erosió que

Capdamunt del salt del Molí de Bellús
ha fet l'aigua a la roca al capdamunt del salt, a peu seguim el camí que la travessa i als 10 o 15 metres surt un petit corriol que baixa cap a sota on trobarem una gran balma, el salt deu tindre uns deu metres d'alçada.

Salt i balma del Molí de Bellús
   Ací el teniu, a la tarda és un xic complicat de fotografiar, ja que entra la llum a la cambra per tots costats, però s'ha fet el que s'ha pogut, almenys es pot veure una mica com és:














Les fotografies del damunt han estat preses el 23/07/2016



5 comentaris:

  1. Molt bon reportatge Josep i precioses fotos. Què bé expliques com arribar als llocs, a mi em costa horrors.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Marta, intento fer-ho el millor possible, el que desitjo és que les persones que hi vagin no malmetin res. Una abraçada i endavant.

      Elimina
  2. Hola Josep, un bon salt. Baixa aigua sempre? Fer tot el camí per després trobar-ho sec ... :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ramon, la veritat es que no ho se, en aquell moment hi baixava un xic d'aigua, crec que per assegurar es millor d'anar-hi després de que hagi plogut, jo hi vaig passar quan venia d'un altre lloc i m'he la vaig jugar, compte que a la tarda el sol et bé de front. Una abraçada i salut.

      Elimina
  3. el 16/04/2017 rajava amb força aigua. Per prudència no hem gosat travessar alguns dels filats electrificats pel bestiar i les indicacions de propietat privada, etc. Gràcies pel reportatge Josep Balius!

    ResponElimina