Translate

dimarts, 24 de setembre de 2013

Estanys de la Pera (Cerdanya)

   Abans de començar i a títol d'aclariment vos tinc que dir que el nom de "Pera" ve de l'antiga forma de la paraula pedra, no de la fruita, es a dir que també els he podríem dir "de la pedra".
   Pro be, anem a començar aquesta ruta bona per petits i grans: Partint de Martinet agafem el trencant cap a Lles, passat Travesseres (poc abans d'arribar a Lles) trobem un trencall cap el poble de Aranser, l'agafem i al arribar a la plaça del poble trenquem per el primer carrer a la dreta direcció a les pistes d'esquí nòrdic on hi trobem l'edifici principal dit "el Fornell", ja ens trobem a uns 1900 m. d'alçada, ací, ja deixem l'asfalt i seguim per una pista de terra on hi pot accedir qualsevol vehicle sempre i quant no estigui nevat o enfangat, seguim dons passant per el refugi de Prat de Miro (1995 m.) fins arribar al de Pollineres (2129 m.) on trobarem un espai per deixar el cotxe i una àrea d'esbarjo per poder reposar del viatge i dinar desprès, això es al punt GPS: N-42º26'44.9''  E-1º36'37.0''.

Refugi de Pollineres (2129 m.)
     Del refugi als estanys hi han un parell de kilòmetres amb un desnivell d'uns 225 m. s'hi pot pujar a peu de dos maneres, una per la pista on pugen els vehicles autoritzats cap el refugi i l'altre es seguint un corriol marcat amb unes senyals grogues tot acompanyant el riu del Moli, desde lloc aquesta es la mes bonica.


    Com podeu veure, el paisatge es meravellós, tot i seguint el riu arriba un moment en el que es produeix un tall en la muntanya creant-se aquest saltant d'aigua que vorejarem per el costat esquerra fins arribar a dalt.

Salt del riu del Moli 
   Ja gairebé hi  som, ens trobem amb la pista que hem deixat a baix per l'esquerra i als pocs metres el primer estany: el petit de la Pera.

Estany petit de la Pera amb el pic de Perafita al fons
    Anem seguint la pista direcció al refugi i a la segona corba desde el punt de la foto surt un corriol per l'esquerra que puja cap el segon estany, just per el costat del rierol per on desaigua aquest estany. Al arribar-hi, podem veure que a part de tindre unes dimensions mes grans el lloc on esta situat es mes ferestec i de perfil rocallós desde on s'aixeca el pic de Perafita amb els seus 2752 metres d'alçada.

Estany gran amb el pic de Perafita
 
Estany gran de la Pera
  D'allà estant i vorejant l'estany podem gaudir de precioses vistes:

Pic de Perafita (2752 m.)


Estany petit de la Pera desde l'estany gran
   També veiem el refugi situat a uns 2354 m. al canto dret dels dos estanys, te una capacitat per unes 42 persones i els caps de setmana d'estiu hi fan menjars.

Refugi dels estanys de la Pera (2354 m.) desde l'estany gran
   Un pic vist tot ens disposarem a fer la baixada, per variar la podem fer per la pista desde on gaudirem de mes espai obert i al arribar al refugi de Pollineres ens aposentarem en una de les seves taules i dinarem:

Espai de lleure de Pollineres


BON PROFIT !!!
Les fotos i la pel·lícula han sigut preses el 29/08/2013

diumenge, 15 de setembre de 2013

Gorg del Salt a Borredà (Berguedà)

   El Gorg del Salt esta situat a la riera de Margansol amb un salt d'aigua d'uns vint metres d'alçada i una bassa bastant gran al terme municipal del poble de Borredà, tant ara com desde fa molts anys la gent del municipi hi va per banyar-se i passar una bona estona.

Gorg del Salt
    No es gaire difícil de trobar, encara que quant he anat jo en comptes de girar a la dreta per un corriol he seguit recte travessant la riera per dalt i m'he ben enredat, per el que ho sap no hi ha problema però per els que no ho saben faltaria algun indicador mes, però be a la fi hi vaig arribar, no es difícil queda a uns 250 metres de on deixem el cotxe.

Gorg del Salt
   Per anar-hi, deixarem el cotxe al desviament que hi ha desde el poble de Borredà a Sant Jaume de Frontanyà (hi ha una petita esplanada on hi caben uns quants cotxes), mes o menys al punt GPS: N-42º08'07.3''  E-1º59'48.1'' seguirem uns 50 m. per la carretera en direcció a Ripoll on tot seguit a la vorera dreta veurem l'indicador del gorg, una baixada pronunciada i abans d'arribar a la riera, a la dreta surt un corriol que segueix baixant (sobre tot no seguiu recte travessant el riu) fins a portar-nos al Gorg del Salt, no hi ha ni deu minuts desde el cotxe.

(fotografies preses el 14/09/2013)