Translate

dijous, 28 de novembre de 2013

El salt i el castellet de Guanta (Vallès Occidental)

Castellet i salt de Guanta
   En el preciós paratge de Guanta ple de llegendes i histories ens trobem aquest castellet i el salt que surt desde el seu mateix costat. Sortint de Sentmenat direcció a Castellar del Vallés per la C-1415a, abans d'arribar a l'entrada del barri de Can Vinyals trobarem a la dreta un camí que ens portarà directes al nostre destí (a la carretera hi ha un cartell indicador). Abans d'arribar, ja podem gaudir d'aquestes imponents vistes com les de la fotografia de dalt i al poc ja hi som. Al costat del Castellet trobem un restaurant, normalment ple de ciclistes i excursionistes que desprès de la pujada recuperen forces fent un bon esmorzar o dinar, axó ho trobem al punt GPS: N-41º38'25.9''  E-2º06'50.7''.

Castellet de Guanta
   El Castellet de Guanta o Can Guanta, es una masia del s. XIII, edifici rectangular de dos plantes amb una torre a l'angle sud-est, que be agües pogut ser de guaita per la seva posició i els finestrals que veiem al seu damunt, esta coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana.


   Aquest edifici ha estat molt modificat, sembla una reedificació del s. XVII o XIX, si mes no al final del s.  XVIII o principis del s. XIX va sufir una forta trasformació, la veritat es que presenta molts afegits i es difícil de precisar unes dates, de tota manera, la primera documentació d'aquesta masia es del s. XV i formava part del territori Comtal.


   Aquest castellet, esta molt proper al "Castell de Guanta" que esta situat dalt del cim del turo del Corb i del que nomes queden unes poques runes, molta gent els confon maldient que el Castellet es el Castell.
   Per el mateix costat del castellet passa el torrent de Guanta que degut al tall de la roca forma un salt d'uns 40 metres d'alçada, si el volem veure desde baix tenim que a peu desfer el camí i a uns 50 m. mes avall del desviament que trobem a la dreta que va al dolmen de Serra Cavallera, a l'esquerra surt un corriol marcat mes endavant amb senyals grogues i blanques, passant per un vell forn de calç i ajudats en un desnivell per una corda arribem al peu del salt.

Salt de Guanta
   En el salt, observem un parell de cavitats, una es una cova a mitja alçada en el canto esquerra i es molt petita, l'altre, es una balma situada a peu de salt i mes a l'esquerra, un xic mes gran, dins de l'ultima en unes excavacions es varen trobar restes de terrissa, el que fa suposar que en temps molt antics varen ser habitades.


   Aquestes cavitats reben el nom de "Les Coves del Compte", diu la llegenda que ací el compte Borrell es va refugiar quan fugia de la persecució del moro Al-Mansur desprès de la batalla de Matabous que va tindre lloc a Montcada.

Salt de Guanta
   Les fotos del damunt han sigut preses el 24/11/2013

dimecres, 13 de novembre de 2013

Estany de Malniu (Cerdanya)

Estany de Malniu

    L'estany de Malniu es d'origen glacial, compta amb una alçada de 2252 m.s.n.m. i esta situat a la falda de l'altiplà de caràcter siberià que uneix el Puig Pedrós (2911 m.) amb el Puig Farinós (2594 m.), per arribar-hi partirem del refugi que porta el seu nom, situat al pla de Tarterès, terme municipal de Meranges. Per arribar-hi, venint de Puigcerdà, just a la sortida del poble de Ger agafem un desviament a la dreta (GIV-4031) que ens portarà cap a Meranges, travessem aquest preciós poble seguint cap a Girul i no deixem la pista fins arribar al refugi, mes o menys al punt GPS: N-42º27'50.9''  E-1º47'08.2", allà ja amb una alçada de 2125 m.s.n.m. ens trobarem amb unes bones instal·lacions per poder gaudir en família de la natura i deixar el cotxe per començar la nostre excursió (enguany fan pagar una taxa de 3 € per cotxe i dia).

Refugi de Malniu al Pla de Tarterès (2125 m.)
    Ací, ja hi trobem un primer estanyol, el de Tarterès, que queda entre el refugi i la zona d'acampada, si seguim l'itinerari 118 del tríptic que ens donen al entrar l'he podrem fer la volta.

Estanyol de Tarterès
     Peró aquest no es el nostre principal objectiu, d'acï per pujar a l'estany de Malniu tenim que seguir l'itinerari 119 sense perdre de vista les senyals grogues i blanques que anirem trobant, el camí comença per la dreta tot just al entrar al recinte del refugi, al principi voreja el Rec de Malniu que ens queda a l'esquerra i no tenim que travessar-lo per res.

Vistes desde el camí

Rec de Malniu
    Anem pujant per un camí ben enredat d'arrels i pedres, deixem el rec per endinsant-se en un paratge mes frondós, sortim també a clarianes i a uns 250 m. el camí comença a guanyar alçada començant a salvar el desnivell que hi ha entre el refugi i l'estany, quasi al final de la pujada ens trobem un regal de la natura, un preciós arbre amb fruits vermells que dona contrast en mig del verd dels avets :


   Als 550 m. mes o menys el camí es torna mes planer, ens trobem amb el GR-11 que ens ve per la dreta, però nosaltres no deixem el nostre itinerari entrant un altre cop a la boscúria on comencem a trobar arbres amb estranyes formes com aquest :

   Al sortir d'aquest bosc, se'ns obre una gran clariana , es el pla de l'estany de Malniu, que seguidament veurem davant nostre :

Estany de Malniu
   Desde allà, per els que tinguin mes ganes de caminar, es pot seguir cap a l'estany de Mal agafant l'itinerari 121 del tríptic, surt desde una gran roca que es troba en el prat, però nosaltres avui ens quedem ací per gaudir de les vistes del estany.
Estany de Malniu, al fons el Castell dels Lladres
   Desde gaire be qualsevol lloc del estany es pot veure sobresurtin i com si estes sempre a l'aguait el cim del Castell dels Lladres amb els seus 2542 m. d'alçada.

Castell dels Lladres (2542 m.)
   Passada una estona decidim desfer el camí tornant per on hem vingut i tornant a admirar els paisatges però desde la perspectiva de baixada.

Tot baixant
Vista del refugi al baixar
   Al arribar al refugi, ens fem un bocata a les seves instal·lacions, si voleu en el refugi també fan de menjar, podeu consultar a l'enllaç : www.refugimalniu.com

Ara vos deixo amb la pel·iculeta, i perdoneu per l'àudio, he tingut problemes amb el "copirraigt" de la musica:Les fotos i la pel·lícula han estat preses el 02/11/2013