Translate

diumenge, 16 de febrer de 2014

Monells, Cruïlles i Sant Sadurní de l'Heura (Baix Empordà)

   Aquests tres pobles es varen unir a l'any 1973 tinguen com a centre administratiu i l'ajuntament a Cruïlles, tots tres amb restes medievals formen un conjunt històric que val la pena de visitar.
   Començarem per el que primer ens trobem venint de la Bisbal del Empordà:

Cruïlles


Campanar i torre de l'homenatge
   Vinguen de la Bisbal per la carretera GI-664 a uns dos kilòmetres ens trobem amb aquest preciós poble capital dels tres abans esmenats, desde lluny ja veiem els seus dos valuarts que sobreeixeixin per el damunt de les taulades: la parròquia de Santa Eulàlia de Cruïlles i la torre de l'homenatge del seu antic castell, aquesta ultima es una edificació romànica dels segles XI - XII que compta amb una alçada de 22'5 metres.

 A les afores del poble, desviant-se de la carretera, veiem el monestir benedictí de sant Miquel de Cruïlles, edificat al segle XI, l'any 1485 va ser saquejat per els remences i a l'any 1592 va començar la seva decadència.

Sant Miquel de Cruïlles
Dins del monestir s'hi trobaren valuosos objectes que ara estan al museu de Girona, un dels mes destacats es la Majestat de Cruïlles, prototip de les majestats coronades, ja que la majoria que s'han trobat a Catalunya son posteriors a aquesta.
   Retornem a la carretera GI-664 en direcció cap a Caça de la Selva i a pocs kilòmetres arribem a:

Sant Sadurní de l'Heura


Sant Sadurní de l'Heura

   Petit poblet amb carrers vells i entranyables per els que es pot passejar tranquil.lament,


en aquest poble podem destacar la seva església, ja citada l'any 978 i coneguda antigament com a Sant Sadurní de Salzet,

Església de Sant Sadurní de l'Heura
gran edificació construïda principal-ment entre el 1773 i el 1777 però en la que encara hi queden indicis del romànic com el campanar vell de mig-dia, de planta quadrada i 20 m. d'alçada; es sospita que hages format part de les defenses del desaparegut castell de Sant Sadurní.

Església de Sant Sadurní de l'Heura
   Seguim la nostre ruta cap el ultim poble, deixem la GI-664 just abans d'entrar a Sant Sadurní agafant el desviament cap a:

Monells


Plaça Jaume I
   Espectacular poble ple de arcades i porxos travessat per el riu Risec que encisa a qualsevol aficionat a la fotografia per la quantitat de vistes que es troben dins d'ell.

Plaça Jaume I
Plaça Jaume I
   Aquest poble es formà al voltant del seu antic castell del que nomes en resten part de les seves muralles i pertanyia als vescomtes de Bas.

Plaça del Oli

    El mercat de Monells havia sigut de gran rellevança a l'epoca medieval, per axó el rei Jaume I a l'any 1234 l'hi donar una mesura per que servis de patró per poguer mesurar els cereals per el bisbat de Girona, aquesta mesura la podem trobar a la plaça que porta el nom del monarca.

Mesura donada per el rei Jaume I
   Desde la plaça surten infinitat de carrerons plens d'encant per explorar, vos convido a seguir-los, cada reco val veritable-ment la pena ...


Les fotos han sigut preses: Cruïlles, 26/02/2011 - Sant Sadurní de l'Heura, 09/09/2012 - Monells, 19/05/2013.