Translate

dissabte, 15 de març de 2014

El Salt de la Coromina i Sant Miquel de Castelló (Garrotxa)

   El salt de la Coromina es un dels sis salts que ens podem trobar a la cinglera de Falgars, esta alimentat per la riera de la Faja que al arribar als cingles cau espectacular-ment desde uns 750 m. d'alçada.

Salt de la Coromina desde Falgars d'en Bas
   La seva caiguda esglaonada també forma una preciosa cua de cavall la que podem gaudir millor desprès de dies de pluja, ja que al igual que totes les rieres que venen de la serra de Cabrera son curtes i amb poc cabal, però aquesta es de les que pot ser aguantin mes l'aigua.

Part de dalt del salt
Salt sencer
   Degut a la seva alçada hi ha molts esportistes experimentats que la baixen amb corda de dalt a baix, una gran experiència, jo no ho faria pas, amb acontento amb admirar-lo.

Detall del salt de la Coromina
    Per poder admirar aquesta meravella de la natura, cal anar al Poble de Falgars d'en Bas, del que si venim de Barcelona, hi anirem passant per Rupit, no feu cas del gps i aneu per els Hostalets d'en Bas desde on surt una pista que puja fins dalt, es privada i esta tallada amb una cadena, jo ja m'he he trobat i vaig tindre que recular, de tota manera vos deixo les coordinades GPS del poble: N-42º05'09.4''  E-2º26'20.7'', pro repeteixo, aneu-hi per Rupit si veniu de Barcelona.

Falgars d'en Bas
   El poble de Falgars d'en Bas, esta situat a sobre mateix dels Hostalets d'en Bas, a la serra de sant Miquel i a 954 m. d'alçada.

Façana de l'església de sant Pere
Darrera de l'esglesia de sant Pere
 
   Petit poble amb "quatre" cases del que podem destacar la seva església de sant Pere, inicialment romànica però restaurada en el s. XVI, en el s. XVII era parròquia de Vic, però jurisdicció dels vescomtes de Bas, depenent directament del castell Castelló de Bas.
   Prop del poble, a una mitja hora a peu, podem visitar l'església de sant Miquel de Castelló:

Vista de sant Miquel de Castelló amb els Pirineus al fons desde Falgars
   Aquesta església era la capella de l'antic Castelló d'en Bas, edifici d'origen romànic que consta d'una sola nau coberta amb volta de canó, s'enlaira a 980 m. sobre un contrafort del serrat de sant Miquel dintre de la serra dels Llancers, a les ultimes estribacións del NE de la serra del Collsacabra.

Ermita de sant Miquel de Castelló
   Quan arribem davant d'ella i ens hi acostem, clavat a la porta podem llegir en una placa la gran historia que es va viure en aquest lloc, diu així:
   " Amic visitant:
                            Et trobes a un lloc que atraves dels segles ha estat un poblat reducte Ibèric Ausocereta. Mes tard posiblement un temple Roma dedicat a Mercuri. Desprès "oratorum" Visigòtic sota l'advocació de sant Miquel. Durant la marca hispànica lloc fortificat de reduïdes dimensions per defensar la frontera. Mes tard fou possessió dels vescomtes de Besalú amb el nom de "Castro Castilionis" que foren anomenats també vescomtes de Bas essent llur residencia fins que baixaren al castell palau del Maiol. Desde a aleshores fou ocupat per un "Castlà" que el tenia pels vescomtes. En el s. XV fou concedit pel rei Joan II a Francesc de Verntallat cabdill dels Remences, anomenant-se Castelló d'en Bas. Fou assetjat i conquistat pels francesos i mes tard alliberat pels pagesos patriotes a la guerra de l'independencia. Canvia de mans a la guerra Carlista i secreix les consecuencies dels fets del 1936. Finalment reconstruït pel grup excursionista i esportiu Gironí a l'any 1972".   Desde 1974 esta habilitat com a refugi de muntanya amb capacitat per 20 persones, per entrar-hi cal posar-se en contacte amb el Grup Excursionista i Esportiu Gironí (GEIEG).
 
   Com podeu veure una excursioneta força fructífera, amb un dia un salt d'aigua i una miqueta d'historia del nostre país: Catalunya.


.
Les fotografies han estat preses el 08/03/2014