Translate

dijous, 10 d’abril de 2014

El Tagamanent (Valles Oriental)

Tagamanent desde el Pla de la Calma
   Aquest cim pertany al terme municipal del poble que porta el seu mateix nom, s'aixeca a 1056 metres d'alçada a l'extrem occidental del Pla de la Calma, al bellmitg del parc natural del Montseny i al costat de la vall del riu Congost, tot envoltat d'alzinars i rouredes.
   Per arribar-hi, sortirem desde dins del poble de Tagamanent direcció "La Calma", travessarem dos cops l'autovia de Vic per sota fins agafar una pista que ens farà pujar per salvar el desnivell d'uns 700 m.que ens separen del collet de Sant Martí on deixarem el cotxe, mes o menys en el punt GPS: N-41º44'52.7''  E-2º17'54.9'', d'ací continuarem a peu per el corriol que surt al costat de la pista tot envoltat de roures i alzines, a la poca estona arribarem al seu penyal on hi havia

Camí de pujada del collet de sant Martí al cim.

 hagut uncastell, ja esmenat en l'any 945 i que consta en la llista dels castells Ausonencs empenyorats per la comtessa Ermessenda al seu fill Berenguer. Mes endavant, Tagamanent encapçala la llista d'aquests castells donats en dot pel comte Ramon Berenguer III a la seva filla Maria Roderic, l'octubre de 1107, en casar-se amb el comte Bernat III de Besalú. Tan mateix desde que el rei va tenir el domini directe el s. XIII, hom el va considerar inclòs a la vegueria del Vallès. A partir del s. XVI desaparegué l'informació del castell i suposadament entra en decadència i posteriorment en runes.
   Peró al arribar al cim podem veure les restes de l'església de Santa Maria de Tagamanent,

Santa Maria de Tagamanent
que ja es esmenada el 993 quan el comte Borrell II l'he concedí uns alous situats al Congost. Desprès del terratrèmol de Catalunya de 1448, va ser reconstruïda i desde el s. XVI figura com a parròquia, al llarg d'aquest segle, es varen fer petites obres de manteniment a l'edifici, però del 1578 al 1619 la remodelació va ser mes dràstica, fent unes reformes mes notables, afegint dos naus laterals i la capella del Roser, el campanar d'espadanya s'elimina, construint-se un de planta quadrada i refent-se la coberta; es a dir que del Romanic nomes en resten una part dels murs de la nau central coberta amb volta de canó. Al s. XIX es abandonada i cap el 1940 la parroquialitat traslladada a Santa Eugènia del Congost.

Façana
Porta principal
                                                    Interior i altar
                                        
 

 A l'any 1974 compra els terrenys la Diputació de Barcelona i al 1984 s'inicia la primera recerca arqueològica, parant i reemprent les recerques suposo que per motius econòmics, en el 2013 es varen trobar les restes de la sala comtal del castell de Tagamanent i a l'hora d'escriure aquestes lletres s'està en procés de reconstrucció per la Diputació.

Obres de restauració
Darrera de l'església

(18/03/2014)
    El Tagamanent, es un lloc de fàcil accés on tot-hom hi pot pujar, als que els agrada caminar poden fer-ho desde qualsevol indret i allà es pot iniciar un bon recorregut per el Pla de la Calma, on es gaudeixen de precioses vistes, fins a enllaçar amb la carretera que va de Santa Maria de Palautordera fins a Seva (BV-5301) a Collformic. Vos deixo dons amb aquesta vista del dit "Valuart del Vallès" desde el Pla de la calma.

El castell i església del Tagamanent (15/04/2013)