Translate

diumenge, 11 de novembre del 2012

El Salt del Mir (Santa Mª de Besora)

Santa Maria de Besora
    Partim de Santa Maria de Besora direcció cap a Vidrà, a 1,6 km. trobem un trencall a la dreta amb un indicador que posa: el Pous, el Graell, el Molinot i el Mir, prenem aquesta pista en bon estat fins a arribar al veïnat del Mir on podem deixar el cotxe i seguir a peu (faltaran uns 20 minuts), les coordinades d'aquest punt són: N-42º 06' 56.4''  E-2º 16' 80.5'', o bé, si som prou atrevits o tenim un tot terreny seguir fins a arribar a la riera de la Foradada i deixar el cotxe allà abans de passar-la, també vos dono les coordinades del punt: N-42º 06' 41.1'' E-2º 16' 25.5'', per ara si, seguir a peu travessant el pont de fusta que creua la riera.

Pont sobre la riera de Foradada
   Tot passant el pont de troncs direcció al salt, si ens hi fixem, a l'esquerra veurem la resclosa on s'emmagatzemava l'aigua per fer funcionar els molins que ens trobarem més endavant.

Resclosa
      Baixant ens trobarem tres molins fariners mig enderrocats, si entrem dins d'ells, podrem observar que encara hi queden alguns estris que feien servir, com eixos, bisanfins i diferents tipus de moles.

Primer Moli  (desde dalt)
Cambra on es molia el blat o els cereals
Segon moli














Part de sota el molí, on passava l'aigua empenyent les pales per fer moure l'eix central, que veiem,
i tanmateix feia rodar les moles. 
   En el nivell del primer moli, a la dreta, tot seguin el soroll de la riera, ens podem plantar a sobre mateix del saltant d'aigua.
Salt del Mir
   I ací el tenim, un salt d'uns 35 m, situat a la riera de la Foradada, cal ressaltar el cúmul de calç que hi ha sota el salt que forma una peculiar cova dins d'ell.

Cova de formació calcaria 

Detalls
Detalls

      A la foto de sota podem veure el salt des de baix la riera.

Salt del Mir

Les fotografies del damunt han estat preses el 24/03/2012

   Passats sis anys i mig hem tornat al lloc, ara en el mes de juliol en plena època de sequera, ja que quasi no baixava aigua, pràcticament tot està igual, ací us deixo amb un parell de fotos de la visita:

Molí del Mir, cambra on hi ha les moles.
Entrada del molí del Mir.

Salt del Mir, sense aigua (així i tot segueix sent bonic).

Les fotografies del damunt han estat preses el 08/07/2019.
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada