Translate

dijous, 28 de novembre del 2013

El salt i el castellet de Guanta (Vallès Occidental)

Castellet i salt de Guanta
   En el preciós paratge de Guanta ple de llegendes i històries ens trobem aquest castellet i el salt que surt des del seu mateix costat. Sortint de Sentmenat direcció a Castellar del Vallès per la C-1415a, abans d'arribar a l'entrada del barri de Can Vinyals trobarem a la dreta un camí que ens portarà directes al nostre destí (a la carretera hi ha un cartell indicador). Abans d'arribar, ja podem gaudir d'aquestes imponents vistes com les de la fotografia de dalt i al poc ja hi som. Al costat del Castellet trobem un restaurant, normalment ple de ciclistes i excursionistes que després de la pujada recuperen forces fent un bon esmorzar o dinar, axó ho trobem al punt GPS: N-41º 38' 25.9''  E-2º 06' 50.7''.

Castellet de Guanta
   El Castellet de Guanta o Can Guanta, és una masia del s. XIII, edifici rectangular de dues plantes amb una torre a l'angle sud-est, que bé hagés pogut ser de guaita per la seva posició i els finestrals que veiem al seu damunt, està coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana.

Castellet de Guanta
   Aquest edifici ha estat molt modificat, sembla una reedificació del s. XVII o XIX, si mes no al final del s.  XVIII o principis del s. XIX va sofir una forta transformació, la veritat que presenta molts afegits i és difícil de precisar unes dates, de tota manera, la primera documentació d'aquesta masia data del s. XV i formava part del territori Comtal.

Castellet de Guanta
   Aquest castellet, resta molt proper al "Castell de Guanta" que està situat dalt del cim del turo del Corb i del que només queden unes poques runes, molta gent els confon maldient que el Castellet és el Castell.
   Pel mateix costat del castellet passa el torrent de Guanta que a causa del tall de la roca forma un salt d'uns 40 metres d'alçada, si el volem veure des de baix, tenim que a peu desfer el camí i a uns 50 m més avall del desviament que trobem a la dreta que va al dolmen de Serra Cavallera, a l'esquerra surt un corriol marcat més endavant amb senyals grocs i blancs, passant per un vell forn de calç i ajudats en un desnivell per una corda arribem al peu del salt.

Salt de Guanta
   En el salt, observem un parell de cavitats, una és una cova a mitjana alçada al cantó esquerra i és molt petita, l'altre, és una balma situada a peu de salt i mes a l'esquerra, un xic més gran, dins de l'última en unes excavacions es varen trobar restes de terrissa, el que fa suposar que en temps molt antics varen ser habitades.

Salt de Guanta
   Aquestes cavitats reben el nom de "Les Coves del Compte", diu la llegenda que ací el compte Borrell es va refugiar quan fugia de la persecució del moro Al-Mansur després de la batalla de Matabous que va tindre lloc a Montcada.

Salt de Guanta

   Les fotografies del damunt han sigut preses el 24/11/2013



2 comentaris:

  1. Aquest salt tan imponent està aprop de casa i de tant en tant ens hi acostem sobretot quan raja a cor que vols.
    Bones imatges i reportatge d'aquest indret!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Maria, tens sort de viure prop d'aquest preciós paratge, jo el tinc una mica mes lluny pero en quan caiguin quatre gotes vull tornar per veurel amb plena acció al igual que el salt de Montllor al que ja vaig deixar per un altre dia per falta d'aigua, els de Sentmenat teniu un bon patrimoni natural. Una abraçada i endavant.

      Elimina