Translate

divendres, 17 de juny del 2016

La Platja del Castell (Palamós)

Platja del Castell i punta de sa Cobertera des de s'Alguer
   La platja del Castell és un lloc en el qual a més de passar un dia de bany també s'hi pot fer cultura tot gaudint d'un meravellós entorn.
  Per anar-hi és ben fàcil, tant si és bé de Palafrugell com de Platja d'Aro per la C-31 s'ha de sortir a la sortida 328 (Platja del Castell  - Vall Llòbrega) que et porta fins a una rotonda on ja es veu l'indicador, seguim per aquest camí uns 2,5 km fins a arribar a una zona d'aparcament al costat d'una pineda on al seu mateix darrere es troba la platja, cal senyalar que a l'estiu per aparcar s'ha de pagar i en el curs del camí està prohibit l'aparcament, és a dir que ja us he avisat; pels del GPS les coordinades són: N - 41º 51' 54.9''   E - 3º 09' 22.7'', aquestes us deixaran al mateix aparcament. També s'hi pot anar tot passejant des de la platja la Fosca de Palamós, és un recorregut molt bonic pel que passes per uns quants racons emblemàtics de Palamós com el seu castell i altres cales d'anomenada, el recorregut és d'uns 1300 m i es pot fer tranquil·lament amb mitja hora (sols anar), podeu veure el recorregut en el vídeo que hi ha en el bloc: Cala s'Alguer (Palamós) o clicant en les lletres anteriors d'un altre color.

Vista de la punta de sa Cobertera entre les xemeneies de les barraques dels pescadors
   Bé, jo opto per anar-hi a peu sobretot fora d'època de bany, tant si la mar està calmada com si és esverada val la pena de fer aquest caminet de ronda, passem per la cala de s'Alguer, que ja hem anomenat en un altre bloc per la seva peculiar bellesa, tan sols travessar-la ja veiem el començament de la del Castell amb una llargària de 380 metres de sorra.
Cala del Castell des del camí de ronda
   En entrar per aquest cantó, a la dreta ens queda la mar i a l'esquerre podem veure la formació de petites dunes que actualment estan delimitades per unes cordes (mireu de no trepitjar per dins, costen molt de conservar), més endavant, quasi a la meitat de la platja es noten com uns petits aiguamolls, és la desembocadura del canal de l'Aubi i al costat ve el camí de l'aparcament que abans us he esmenat.

Cala del Castell
   En la dècada dels 90 aquest espai natural es veia afectat per un pla especulatiu, hi volien construir un camp de golf, però el 12 de juny de 1994 el poble de Palamós va organitzar una consulta a la ciutadania i més d'un 70% de la població va votar en contra del projecte, preservant-se així aquesta meravella de la natura tal com la podem admirar ara.
   Seguim travessant la platja i en arribar al final, al costat dret, al costat de la mar trobem una peculiar edificació, continuem pel sender que puja turó amunt cap a la petita península de sa Cobertera on trobarem una de les joies històriques de Palamós: el seu poblat iber.

Poblat Iber
Poblat Iber













   Aquestes restes no són les més antigues que té Palamós, ja que existeix un dolmen molt anterior al poblat, pro a aquest se l'hi dóna més importància a causa de les seves dimensions i història, té una cronologia que va des de la transició del bronze al ferro (segle VI aC. al segle I dC.), cal respectar els senyals de prohibició, ja que el poblat està encara en excavacions i podríem malmetre les possibles futures troballes (hi han corriols barrats al pas), des d'ací el poblat, entrant a l'esquerra també gaudim d'una preciosa vista de la roca foradada que es troba a la petita cala de Cobertera.

Foradada a la cala de sa Cobertera
   Com podeu veure el paratge de la "Platja del Castell" és encisadora i com us he dit al principi, un lloc on també podem gaudir de la història dels nostres predecessors, pot ser per axó que a peu a uns 15 minuts dins del bosc Salvador Dalí hi tenia un estudi i el nostre també gran pintor i decorador J. M. Sert una casa.

La Barraca d'en Dali (interior)
La Barraca d'en Dali (exterior)



Platja del Castell (al fons a ma esquerra la casa amb l'embarcador era la de J. M. Sert)
   Doncs ja hem acabat la visita, ara podem prendre el sol una estoneta i despares cap al cotxe a buscar un lloc per dinar, per cert si porteu l'entrepà sota els pins s'està de conya.

Punta de sa Cobertera des de la Platja del Castell

Les fotos del damunt han estat preses els dies: 03/10/2015 - 05/12/2015 - 30/01/2016.


4 comentaris:

  1. menys la platja del castell que no i he anat mai un lloc molt conegut per mi es molt maco veig que has trovat tots els racons molt bon reportage una abraçada !!

    ResponElimina
  2. Gracies Cinto, es un lloc molt bonic, ara el millor es anar-hi al hivern que no hi han masificació de gent. Una abraçada i salut.

    ResponElimina
  3. Molt bon reportatge Josep. Nosaltres hi vam ser fa un any i ens va agradar molt, però no vam arribar fins a la cala s'alguer, hi haurem d'anar en una altra ocasió. Les fotos com sempre són precioses!
    Una abraçada,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Marta, dons per tots aquests barals hi han racons força bonics, en el proper capítol vaig pujant una miqueta mes ja ho veuràs, tan a l'hivern com al estiu es força bonic. Una abraçada i endavant.

      Elimina