Translate

diumenge, 27 de maig del 2018

Estany Gento (La Torre de Cabdella)

Estany Gento
   Estany Gento és l'estany que queda més baix del circ lacustre dels Jous, tot i així està una alçada de 2.141 msnm, es troba dins el terme municipal de la Torre de Cabdella a la comarca del Pallars Jussà.
   Per arribar a aquest preciós estany haurem de travessar la Vall Fosca tot seguint el riu Flamisell que ens portarà al

Planell orientatiu.
nostre destí. Prendrem com a punt de partida La Pobla de Segur, d'allà anirem per la N-260 en direcció cap a Pont de Suert, passats uns 9,7 quilometres, en arribar al poble de Senterada prenem un desviament a la dreta  per la L-503 cap a la Torre de Cabdella, passarem de llarg aquest poble i tots els que ens trobarem al davant (Espui, La central de Cabdella i Cabdella), introduint-nos tot seguit en una pista asfaltada fins al lloc on deixarem el cotxe: l'embassament de Sallente (de Senterada fins ací haurem fet uns 26,7 quilometres), just al punt GPS: N - 42º 30' 25.8''  E - 0º 59' 21.6''.

Embassament de Sallente des del punt on hem deixat el cotxe.
   L'embassament de Sallente a part de ser el punt de partida del riu Flamisell, recull l'aigua del pantà dels llacs de Cabdella, per tant de l'estany Gento i dels 26 llacs interconnectats de la capçalera d'aquest riu, en la fotografia de sota podem veure el torrent de Sallente que baixa pel barranc de la Lara i desembossa a aquest pantà.

Cascada del torrent de Sallente
    Sota l'embassament, es troba la central hidroelèctrica de "Sallente-Estany Gento" inaugurada l'any 1985. Aquesta central és reversible, és a dir que pot bombar aigua de l'estany inferior (Sallente) al superior (Gento).

Embassament de Sallente des d'estany Gento.
   Des d'ací per pujar a l'estany Gento ho podem fer de dues maneres, a peu per la canal del Pigolo prenent després un tram de la vella via del carrilet fins a arribar al destí (7 quilòmetres entre anar i tornar), o bé agafant el  Telefèric de la Vall Fosca que salvant un desnivell de 450 m amb 14 minuts ens deixa al peu de l'estany; bé, jo aquest cop he optat per pujar

Telefèric
Vista de l'embassament de Sallente des del telefèric













amb el telefèric. Aquest telefèric va ser construït per F.E.C.S.A. (Forces Elèctriques de Catalunya S.A.) el 1989 per la construcció de la central reversible abans esmenada, pot portar fins a 25 tones, en acabar les obres, es va cedir per l'ús turístic.

Final del telefèric a estany Gento.
Telefèric i al fons l'embassament de Sallente.













   Un pic arribem a dalt, en baixar del telefèric veurem l'alberg equipat amb bar-restaurant per poder fer un mos i si cal també quedar-nos a dormir, ja que des d'ací surten una infinitat d'excursions pel parc de Sant Maurici-Aigüestortes, tenim

Vista de l'alberg bar-restaurant i a l'esquerra l'estany Gento.
més o menys a prop 32 estanys per veure, pics propers als 3000 msnm (Peguera i Montsent de Pallars) i com no, la famosa ruta pels refugis del parc dita dels "Carros de Foc". Nosaltres ens conformarem en fer un xic de la "Ruta del Carrilet", la qual és ideal per fer en família (uns 5 quilòmetres tota sencera), mentre us faré cinc cèntims de la importància que té aquest estany.

Estany Gento des de l'alberg.
   L'estany Gento ocupa el centre d'una cubeta glacial excavada sobre roca granítica presentant la forma d'amfiteatre, pel cantó de llevant té la seva sortida d'aigües natural, lloc on el 1914 es construí una presa de 199 m de longitud i 20 m d'alçada màxima destinada a augmentar la seva capacitat que és ara de 3,24 Hm³. Sota ella s'inicia el torrent d'Estany Gento que es depenja per la muralla del circ de Sallente desembassant a l'estany de Sallente.

Presa d'estany Gento, al fons a l'esquerre les torres de traspàs d'aigua cap a Sallente i l'alberg.
   Estany Gento té una rellevància especial, ja que és l'estany que recull l'aigua de tots els estanys de la capçalera del riu Flamisell (excepte el de l'estany Tapat). Un canal soterrat que comença a l'estany Foser (d'on també mitjança canals soterrats hi han arribat les aigües dels set estanys del circ de "La Coma del Mig" i dels sis del circ de la Cogomella), recollint també les aigües del torrent de Sallente i dels sis llacs del circ Tort-Morto, desembossa a l'estany Gento formant

Cascada formada pel canal que ve de diversos estanys i desembossa a l'estany Gento.
una vistosa i cabalosa cascada prop del telefèric. També per un canal soterrat desembossen a l'estany les aigües dels estanys Mar i Colomina, pertanyents com Gento al circ dels Jous. Les aigües de l'estany Frescau quan està ple, baixen per un dret barranc al peu de la Pala Pedregosa.

Pel camí del telefèric cap a la presa d'estany Gento.
   D'estany Gento surt un canal de conducció cobert de cinc quilòmetres amb un desnivell de sis metres portant el líquid element fins a la cambra d'aigües, des d'on s'aprofita el caient de 836 m per generar energia a la central de Cabdella, lloc que recomano visitar perquè allà es troba el "Museu Hidroelèctric de Cabdella" molt interessant de visitar, ja que ens ensenyaran el funcionament de la central.

Edificacions que es veuen pel davant de la presa.
   Aquesta titànica obra projectada el 1911 i posada en marxa en un temps rècord de 23 mesos (el 1914), fou realitzada amb mitjans molt precaris, a pic i pala, sort del carrilet que arribava fins al peu de l'estany Gento transportant les canonades i tots els estris que es feien servir per a la interconnexió dels estanys, fins a 4.000 obrers pujaren per aquelles contrades passant calor a l'estiu i molt de fred a l'hivern, diu que la Vall Fosca és un dels indrets més freds de Catalunya, el 2 de febrer de 1956, en l'observatori d'estany Gento s'enregistrà la temperatura rècord més baixa de la península ibèrica: -32ºC.
Presa d'estany Gento i via del carrilet
   Un dels promotors (per no dir el principal) fou en Emili Riu i Periquet (Sort 1871 - Madrid 1928), empresari i polític, membre del partit lliberal.


Camí per la via del carrilet.
Primer pont de la via del carrilet,
a baix a la dreta es veu l'embassament de Sallente,














   Tot xino-xano, sense adonar-nos mentre anem admirant el paisatge, arribem al primer pont del carrilet i decidim tornar sobre les nostres passes cap al telefèric, que ens queda un bon camí encara per arribar a casa.

   Us deixo amb un vídeo explicatiu de l'excursió:


Les fotografies i el vídeo del damunt han estat presos el 14/08/2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada