Translate

dimarts, 4 de setembre del 2018

Les Ermites del Corb (Les Preses)

Serra del Corb amb la Roca Lladre al fons.
   Les ermites del Corb, són un parell d'esglésies situades en la serra del Corb, dins el terme municipal de Les Preses a la comarca de la Garrotxa.
   Per anar-hi jo recomanaria fer una petita matinal, surtin del poble de Les Preses tot seguint el recorregut recomanat per ITINERANNIA (xarxa de senders), ja que tot fent una passejada molt maca passant pel volca del Racó visitarem les dues ermites sense malmetre ni contaminar el paratge, o bé deixar el cotxe a la zona de la benzinera  que hi ha a la dreta a la sortida de les preses (direcció Olot) i seguir a peu uns 2,5 km fins a arribar al desviament de la carretera i un més fins a les ermites. Per les persones grans o amb mobilitat reduïda, ara us diré la manera d'acostar-nos amb un vehicle per poder-les veure, però repeteixo, millor no posar els cotxes per aquests indrets, som a dins d'un parc natural i tenim el deure de cuidar la natura. 

Planell orientatiu
   En sortir de Les Preses direcció cap a Olot, just en passar el polígon industrial on ens queda una benzinera a la dreta veurem el trencall (indicat amb senyal de trànsit) cap a Sant Miquel del Corb per la carretera GIV-5242, el prenem i seguim la via uns 2,6 quilometres fins a trobar a la nostra dreta un indicador que posa Sant Miquel del Corb, el  passem i a uns 200 m veiem un altre trencall també a la dreta, el prenem, aquest camí sense asfaltar ens portarà fins a l'era del Mas el Camps que no està habitat i on podrem deixar el cotxe sense que destorbi (punt GPS: N - 42º 08' 32.6''  E - 2º 29' 
Sant Martí del Corb.
30.9''). Un pic aparcat el vehicle comencem a caminar tot seguint el camí per on veníem amb el cotxe introduint-nos cap a la frondosa fageda, que si és a l'estiu, ens donarà una agradable frescor, el camí es força planer i no presenta cap dificultat, al cap de poca estona, passats uns 400 m, ja intuïm la silueta de l'ermita emplaçada en un preciós raconet del bosc, a mesura que ens anem acostant veiem que està elevada i s'hi accedeix per unes escalinates, al seu costat esquerre hi ha la font de Sant Martí que mitjançà d'una canal porta l'aigua a un safareig o abeurador pel bestiar.
   L'església està formada per una sola nau i absis semicircular, al seu davant guarint l'entrada té un porxo aguantat per dues pilastres i teulada a dues aigües, a cada costat de la porta trobem unes finestres amb reixa de forja des d'on podem veure l'interior del temple, al damunt, la façana està coronada amb un campanar d'espadanya amb un sol ull. L'edifici està vestit amb pedra menuda de la regió i el sostre cobert amb teules.
   Per al moment no es té cap dada històrica que en faci referència, però per la seva estructura tot fa pensar que és romànica.
   En aquesta ermita es ve a casar molta gent de la comarca, ja que com podeu veure tant per la seva estètica com pel seu entorn té un encant especial, sobretot per la tardor.
   Un pic hem vist i voltat pel seu entorn, seguirem endavant pel camí que ens va endinsant cada cop més en aquesta meravellosa fageda on ens trobem conduint-nos cap al mas l'Antiga, una preciosa edificació que trobarem passat un quart d'ora més o menys (temps calculat amb un pas tranquil), allà es

Sant Martí del Corb, a l'esquerra es pot intuir la font. 
Sant Martí del Corb.
bifurca el camí, seguirem cap a l'esquerra on surt un camí que fa pujada i en el que veurem l'indicador de Sant Miquel del Corb, l'anem seguint, més amunt a la dreta veurem una antiga casa dita "el Curós", seguim en lleu pujada i als 10 o 15 minuts ja veurem a la nostra esquerra en el bell mig d'una petita clariana de bosc  l'ermita de Sant Miquel.

Sant Miquel del Corb.
   Aquesta església romànica ja és anomenada l'any 957 quan una noble dama dita Ricarda va donar una gran aloetat tot incorporant-la a les possessions del monestir de Sant Benet del Bages.

Sant Miquel del Corb.
    L'església podria ser preromànica però no hi ha res que ens ho pugui confirmar amb certesa, el temple consta d'una sola nau coberta amb volta de canó. En el segle XVIII es va sobrealçar la taulada. La porta d'accés és dovellada i està en la façana de ponent protegida per un porxo. L'actual campanar és de torre amb sostre de quatre vents recolzat també sobres la façana de ponent, antigament aquest campanar era d'espadanya amb dos ulls. En el costat de migjorn podem observar dos contraforts reforçant la paret. També s'ha de dir que últimament aquesta església ha estat bastant restaurada.
Sant Miquel del Corb
   Doncs bé un pic vistes aquest parell de joies amagades dins les boscúries de la Garrotxa ja només ens queda que anar a buscar el cotxe i buscar un lloc per a dinar que per aquestes rodalies es menja força bé i si no un bon entrapa mentre admirem la natura, però si us plau, deixeu-ho tot net, conservem el nostre patrimoni. 


Les fotografies del damunt han estat preses el 20/11/2017

8 comentaris:

  1. Hola Josep!
    Molt bon reportatge! Quines ganes de tardor que tinc ja... Fa molt temps que vull anar a Sant Martí del Corb, cada vegada que en veig fotos em fascina perquè és preciosa. Unes fotos magnífiques com sempre, i aquests colors de tardor...m'encanta!
    Una abraçada,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gracies Marta, però torna a mirar el bloc que he fet unes correccions per anar a aparcar. Salut.

      Elimina
  2. bones, molt bona idea però l'informació per estacionar el vehícle dona a entendre que es pot estacionar al mas de l'Antiga i, si us plau, molesta moltíssim sortir de casa i trobar cotxes estacionats a la era.Aquestes ermites estan dins del parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa i en principi es recomana estacionar per la zona de la benzinera-supermercat caprabo i caminar els 2'5 km fins el trencant i 1 més fins les ermites.Sino vol la gent enlloc de trencar per la senyalització se Sant Miquel, es pot continuar uns 200 metrs més i trencar per la senyalització en groc per Sant Martí del Corb, es pot estacionar a la era del mas el Camps que està abandonada i hi ha lloc.Esteu a peu a 400 mtrs de Sant Martí per una pista pel mig del bosc i continuar fins Sant Miquel sense molestar els veïns i els usuaris a peu, bicicleta i cavall us ho agrairan també.Pensa que sovint la era de l'Antiga sembla un parking perque el asfaltat s'acaba al mas i la gent pense que aquesta és l'per estacionar.T'agrairia que modifiquessis l'informació pel benefici i sobre tot la tranquilitat de la família que vivim a L'Antiga.Qualsevol dubte serà un plaer colaborar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A l'Antiga del Corb, perdoneu si us he molestat, però a mi m'havien donat aquestes dades, de tota manera com podeu veure ja he corregit el bloc variant la zona "d'aparcament" i tot el trajecte, no m'agrada que es molesti a ningú i l'opció de l'aparcament al mas el Camps ho poso per persones que no puguin caminar gaire, si us adoneu, primer poso una ruta d'ITINERANIA que es força interessant. Res més, només agrair-vos l'aclariment i la informació que m'heu donat i espero que no us molesti ningú en el futur, gràcies i salut.

      Elimina
  3. En cadira de rodes, si pot accedir??


    ResponElimina
    Respostes
    1. En teoria no, però fins a sant Martí s'hi pot arribar amb cotxe (hi fan casaments) i el camí fins a sant Miquel és més dificultós però hi vaig veure un cotxe quan hi vaig anar. Cal recordar que és una zona restringida i protegida a la qual no es pot accedir amb vehicle, però si un no pot arribar-hi a peu ... us ho deixo a la vostra decisió.

      Elimina
  4. hem caminat aquesta ruta des de fa temps, ens encanta la trama de mas el camp i ens preguntem qui és el propietari, podríeu donar-nos una pista sobre qui la té?

    ResponElimina
  5. Desde mitjans de maig, l,accés a la vall del Corb està restringit a veïns i vehícles autoritzats.L,aparcament és a la benzinera/Caprabo.La multa és de 300 eu.

    ResponElimina