Translate

dimarts, 18 d’agost del 2020

Cascada de Molières (Val d'Aran)

Cascada de Molières o de Mulleres.
   La cascada de Molières o Mulleres la trobem dins la comarca de la Val d'Aran, just al començament d'aquesta preciosa comarca pirinenca i abans d'entrar per la boca sud del túnel de Vielha.
   Per anar-hi partim del Pont de Suert prenent la carretera N-230 en direcció cap a França, abans d'entrar al túnel de Vielha ens desviarem a la dreta per prendre la carretera per on desvien els vehicles que transporten matèries perilloses, tot seguit trobem una rotonda, prenem la primera sortida a la dreta que ens portarà a una esplanada que queda al costat del refugi de l'hospital de Vielha on deixarem el cotxe.

Planell orientatiu.
   Pels que tingueu GPS les coordinades son: N - 42º 37' 37.8''  E - 0º 45' 47.1''.
   A partir d'ací seguirem a peu una mica menys de dos quilòmetres que és el que ens separa del salt. D'aquesta esplanada surten dos camins, un pèl mateix costat del refugi i l'altre al final de l'aparcament (el qual queda més a prop del riu), prendrem doncs el segon perquè és el més curt.

Inici de la ruta a peu, al fons el Tuc de Molières (3010 msnm).
Fent camí per la Pleta de Molières.
 












   Comencem a caminar tot travessant la Pleta de Molières, el petit rierol d'aigües cristallines ens queda a l'esquerre i al fons podem veure el tuc de Molières amb els seus 3010 msnm, a mesura que ens anem endinsant per la plana el paisatge es va fent més feréstec i bonic, les flors i els petits insectes que ens envolten donen una odissea de colors en mig d'aquest prat.
Cims que veiem anant en direcció al salt de Molières. 
   Mentre anem fent camí ens sentim com petites formiguetes en acostar-nos a les gegantines muntanyes que veiem al nostre davant:     El tuc de la Tallada amb els seus 2955 msnm, el Tuc de la Feixa de la Vall amb 2877 msnm, el Tuc dera

Tuc de la Tallada i Tuc de la feixa de la Vall.
Tuc dera Gerbosa i Pales de Molières.













Gerbosa amb 2846 msnm i el més alt de tots, el Tuc de Molières amb 3010 msnm, lloc on es troba la capçalera del Noguera Ribagorçana amb l'inici del barranc de Molières. A mig travessar la Pleta de Molières fem una parada i tot mirant

Mirant enrrere veiem l'aparcament (1619 msnm) i el Tuc de la Contesa (2775 msnm)
cap enrere ens adonem que ja hem recorregut un bon tros, ja que veiem l'aparcament força lluny i una preciosa vista del Tuc de la Contesa que compta amb 2775 msnm. Continuem endavant, a estones per la llera del riu i altres més apartats,

Vista del riu amb les muntanyes al fons.
Palanca que travessa el Barranc deth Pòrt.













més endavant travessem per una palanca de fusta el Barranc deth Pòrt i cada cop estarem més a prop del bosc que amaga la preciosa cascada que anem a visitar.

Entrem al bosc amb el Tuc de la Tallada de fons.
   Un pic entrem al bosc, ja sentim un fort soroll d'aigua cap a la nostra esquerra, en direcció cap al riu, es preveu que ben a prop tenim la cascada, trenquem doncs cap a aquella direcció i als pocs metres ja podem gaudir d'aquesta meravella de la natura: la cascada de Molières.

Cascada de Molières.
Cascada de Molières.













   Vista la cascada des de baix decideixo començar a ascendir pel seu costat, però sense seguir cap camí, arriba un punt en què em puc posar a la seva llera, podríem dir que a mitjana alçada, és preciós gaudir-la una estona des d'ací:

Cascada vista des de mitjana alçada.
Vista des de la llera de la cascada a mitjana alçada.


 










   Sortim del seu costat i decidim de seguir amunt per assolir la seva part més alta, fem una petita grimpada i amb un no-res ja som dalt. A partir del cap d'amunt de la cascada comença la preciosa vall de Molières, des d'ací dalt estan, si ens donem la volta, mirant cap a la Pleta de Molières gaudirem d'una preciosa vista d'alts cims com són el Tuc de Conangles amb 2784 msnm, el Tuc des Estanhets amb 2787 msnm, la serra del Molar Gran i el Tuc de la Contesa amb 2775 msnm.

Vista des de dalt de la cascada de Molières, d'esquerra a dreta: Tuc de Conangles,
Tuc des Estanhets, Serra del Molar Gran i el Tuc de la Contesa.
   Un pic hem gaudit d'aquestes espectaculars vistes, nosaltres decidim tornar sobres les nostres passes cap al cotxe, però si algú vol allargar més l'excursió, ho pot fer, sempre contant en què a mesura què es va pujant la dificultat va en augment i s'ha d'estar preparat per no sofrir cap ensurt, siguem conscients i no fem més del que realment podem així evitarem problemes.

   I ara us deixo amb el vídeo de l'excursioneta:



Les fotografies i el vídeo del damunt han estat presos el 15/08/2019.



1 comentari: