Translate

dilluns, 1 de febrer del 2021

Els Caus d'en Guitard (Terrassa)

Els Caus d'en Guitard.
   Els Caus d'en Guitard els trobem a 480 msnm dins el bell paratge de la serra de l'Obac al terme municipal de Terrassa que pertany a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona). 
   Arribar-hi és prou senzill, ja que està molt ben indicat, sortim de Terrassa per la carretera B-122 direcció a Rellinars, a la poca estona entrem dins el parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, abans d'arribar al km 7 a l'esquerre veurem un

Planell orientatiu.
indicador del parc que ens indica la situació dels Caus d'en Guitard i la font del Llimac, prenem el desviament i als 100 m a la dreta trobem un aparcament en el qual caben uns quatre o cinc cotxes, just al punt GPS: N - 41º 36' 32.6''  E - 1º 58' 12.7''. Un pic hem baixat del vehicle, davant mateix de l'aparcament surt un corriol que ens baixarà cap al torrent on hi ha

Planell orientatiu.
la font del Llimac (un raconet molt bonic de veure), però el nostre destí es troba pista amunt, a uns 200 m a la dreta trobarem l'indicador dels Caus i un corriol que s'endinsa cap a la boscúria, un xic més endavant el corriol es divideix en dos, a l'esquerre (més bo) ens porta cap a un mirador que queda davant mateix dels Caus d'en Guitard, i el de la dreta (més dificultós) ens baixa cap a la riera a tocar els Caus.

Jo al costat dels Caus d'en Guitard per comparar dimensions.
   Aquest fenomen natural situat a la part alta del torrent de la Xoriguera (o torrent Maleït) no és més que una gran font amb un forat de grans dimensions, el forat per on surt l'aigua té unes mides d'aproximadament 40 cm d'alçada per 1,50 m d'amplada, el doll d'aigua surt amb gran força i en forma de cascada (en època de pluges), el que el fa visualment espectacular.

Observem les grans dimensions del forat per on surt l'aigua.
Els Caus d'en Guitard després d'un període de pluges.













   La peculiaritat d'aquesta font és que només raja després d'importants períodes de pluja amb una quantitat mínima de 200 mm en menys d'un mes, depèn del que plou dura més o menys temps rajant. Per contra, en èpoques de sequera o tan sols que passi molt de temps sense ploure en aquestes condicions provoca que la font estigui seca fins i tot durant uns quants anys.
Els Caus  d'en Guitard.
   Sabem que la recollida de les aigües és per sistema càrstic, però el que no està tan clar per al moment és d'on ve el líquid element: uns tenen la teoria que en el subsòl a molta profunditat hi ha un gran llac i quan s'omple per efecte de sifó brolla l'aigua pels Caus, d'altres, pot ser més fonamentats, consideren que les roques funcionen com si fossin esponges o sistemes de conductes interconnectats que quan estan saturats deixen sortir l'aigua pels Caus.

Els Caus d'en Guitard, punt on acaba el torrent de la Serra Llarga i comença el torrent dels Caus.
   Per acabar i com a nota explicativa us voldria dir que aquesta conca fluvial pertany a la riera de Gaià, el que no sé per què en la seva part alta rep tres noms diferents (segons l'ICGC): el primer en el seu naixement fins als caus: "torrent de la Serra Llarga", a partir dels Caus d'en Guitard fins a can Guitard de la Muntanya: "torrent dels Caus", i des d'aquest últim lloc fins a prop de la ciutat de Terrassa: "torrent de la Xoriguera", a partir d'ací ja s'anomena riera de Gaià. Jo en aquest bloc he fet servir els noms que surten planell per tal de no enredar-vos la troca.

   Us deixo amb unes imatges de vídeo del dia en què hi vaig anar:



Les imatges i el vídeo del damunt han estat preses el 01/06/2020.



2 comentaris:

  1. Que paraje más pintoresco Josep.
    Hay que esperar a la temporada de lluvias para verlo en todo su esplendor.
    Muy logradas las fotografías.
    Un cordial saludo.

    ResponElimina
  2. Quina sort. Quan hi vaig estar jo no rajaven.

    ResponElimina