Translate

divendres, 1 de març del 2024

Montgarri (Naut Aran)

Santuari de la Mare de Déu de Montgarri.

   Montgarri era una població dins el terme municipal de Naut Aran, al terçó de Pujòlo de la comarca de la Vall d'Aran. Està situat al besant sud de la Serra des Bandolers, a la dreta de la Noguera Pallaresa i a uns 1632 msnm. En l'actualitat només en resten unes poques runes, ja que entre els anys 1945 i 1955 s'acabà de despoblar el poble a causa de la dificultat que hi havia per accedir-hi, perquè no hi havia cap via que hi arribes. 
   Avui en dia la gent hi va en pelegrinatge, ja que hi ha el santuari de la Mare de Déu de Montgarri i a la bellesa dels seus paratges. 
Plànol orientatiu.
   Hi ha diverses maneres d'arribar-hi i per diferents llocs. Tant s'hi pot anar des de la Vall d'Aran pujant fins al Pla de Beret i després baixant fins a Montgarri, o com ho he fet jo, amb el cotxe des de les Valls d'Àneu.
   Sortirem des d'Isil per la carretera C-147 en direcció a Alós d'Isil, seguint després per la pista de Bonabé, la qual està asfaltada i ens portarà fins al refugi del Fornet, allà trobarem la barrera per entrar al parc natural de l'Alt Pirineu, el més

Zona d'esbarjo del refugi del Fornet.
possible és que hàgim de pagar un petit peatge per continuar, però no hi ha cap problema. A partir d'ací la pista es torna de terra, però està en bon estat, amb un cotxe alt s'hi pot passar bé. Passarem pel costat de la Font de la Tosca, i continuarem tot vorejant la Noguera Pallaresa, passarem pel mig de prats i gaudirem de meravellosos paisatges.



   Més endavant, passarem pel costat de les bordes d'Isil, a uns 900 m arribarem al pont de Perosa, on al seu costat hi ha el pàrquing de les cases de Bonabé i la borda de Perosa, continuarem i ens endinsarem dins els frondosos boscos que hi


ha per la zona, sortint de tant en tant a clarianes on trobem preciosos prats fins a arribar al pont de Marimanya, punt on entrem al terme de Naut Aran. A uns dos kilòmetres del pont de Marimanya ens hem de desviar a la dreta cap a Montgarri, ja que si seguíssim per la pista, aniríem a parar al Pla de Beret. A uns 250 m de la desviació, a la dreta passarem pel costat del que queda del poble de Montgarri i a uns 750 m d'aquí trobarem un descampat condicionat per deixar el cotxe, pels que porteu GPS, les coordinades són: N - 42º 45' 33.7"  E - 0º 59' 46.0", aparquem i anem a visitar el santuari.
Santuari de Montgarri.
      Un pic baixats del vehicle anem vorejant el riu fins a arribar a la palanca que el creua per entrar dins el recinte on trobarem el santuari junt amb altres edificacions.
   Diu que la imatge de l'església de Montgarri va ser descoberta per un pastor que en veure que cada dia un dels seus bous s'ajornalava en el mateix lloc decidí investigar i en aquell punt descobrí la imatge de la verge la qual fou nomenada patrona dels pastors i a la que l'hi aixecaren una capella i posteriorment un santuari.

Santuari de la Mare de Déu de Montgarri.
   El santuari de Montgarri fou edificat el s. XVI a partir de la primitiva capella de principis del s. XII. Entre els segles XVI i XXII es bastí l'església, la rectoria o casa dels vicaris, l'habitatge dels arrendataris, un hospital o edifici d'apartaments per allotjar viatgers i una bona granja amb corrals per guardar el bestiar propietat del santuari, tots aquests edificis es disposaven al voltant d'una plaça quadrangular formant un grup compacte i tancat amb una porta que donava al davant de la palanca que travessa la Noguera Pallaresa. En l'actualitat d'aquestes edificacions, a part del santuari, només en queda dempeus l'antic hospital que ha passat a ser un alberg. 

Interior del santuari mirant cap al presbiteri.
   En entrar al santuari trobem una pica baptismal per immersió esculpida sobre granit, el rebuidat que té és d'uns 42 cm i la cara frontal està decorada. Encara que l'actual edifici fou bastit en el s. XVI hi ha inscripcions vora el portal de 1634 i en el campanar de 1671 i de 1695. 

Interior del santuari mirant cap a l'entrada.
   Aquest santuari depenia de l'arxipreste de Gessa i els capellans administradors s'hi destinaven per torns entre els de Tredòs, Gessa, Salardú, Unha i Bagergue, l'arxiu parroquial era vinculat al de Tredòs. Al s. XVIII era considerat com el santuari principal de la Vall d'Aran, amb residència permanent de dos vicaris, però en arribar el s. XIX ja només hi havia residència temporal. La imatge actual de la verge fou feta el 2006 pel rector de Raïmat, mossèn Cinto Casanovas.

Mare de Déu de Montgarri (s. XXI).
   Cada any s'hi fa un aplec el dia 2 de juliol i tal com marca la tradició es fa una processó fins al prat on es trobà la verge i allà es beneeix la "caritat" que consisteix en pa, formatge i vi, la qual després es reparteix entre els pelegrins que vénen de tota la Vall d'Aran i de banda i banda del Pirineu.
   Ara us deixo amb la petita pel·lícula de l'excursió:



   Les fotos del damunt i la pel·lícula han estat preses el 05/08/2023.

1 comentari: