Translate

divendres, 25 d’octubre del 2013

Via del Nicolau (Berguedà)

   Comencem aquesta ruta des de els darreres de la zona d'esbarjo que hi ha a Sant Joan d'Avellanet, amb una alçada de 928 m.s.n.m. anirem descendent tot vorejant el riu Bastareny, passant per Baga fins a arribar a Guardiola de Berguedà amb un desnivell acumulat de 283 m. Per arribar a Sant Joan, només cal seguir la carretera que va de Baga a Gisclareny, passada l'àrea recreativa del Pont de Sant Joan (que travessa el riu Bastareny), just abans d'arribar a creuar el primer túnel, trobem un trencall a l'esquerra que ens portarà fins al punt on hem de deixar el cotxe i començar a caminar, més o menys en les coordinades GPS: N-42º 15' 42.8''  E-1º 49' 58.3'', no hi ha perduda, està ben indicat.

Inici de la ruta per darrera l'eco-museu de Sant Joan d'Avellanet
   Aquesta ruta fou promoguda per en Tomàs Nicolau i Prieto, propietari de la serradora de Berga per poder transportar els troncs dels boscos de Gisclareny a Guardiola de Berguedà. Aquesta faraònica obra comença el 20 d'abril de 1914, a causa de l'holografia de la zona, la dura climatologia i la penositat dels treballs manuals (tot a pic i pala) l'obra va ser força complicada, es construïren túnels i parets de pedra seca per poder consolidar la via.

Vagoneta que es feia servir per el transport de la llenya
   Les vagonetes eren pujades per tir animal, des de Guardiola de Berguedà fins al punt de carrega, un pic ben plenes de troncs, les deixaven baixar pel seu propi pes, tot degut al lleu desnivell que es troba un punt de l'altre.

Via del Nicolau
   Després d'uns quants anys d'explotació es va tancar la via, arribant quasi a una total degradació i pèrdua del camí. Pels anys 1960-70 els serveis forestals varen reobrir alguns trams per realitzar actuacions d'hidrologia i contenció de l'erosió. No va ser fins a l'any 2009 quan es va tornar a reobrir aquest camí, després de grans esforços, treballs molt manuals, de maquinària i moltes vegades amb l'ajut d'helicòpters per arribar a aconseguir el preciós passeig que podem gaudir ara, admirant els fantàstics paisatges que ens brinda,

Vista desde la via, al fons Baga
per tot el camí trobem paranys que se superen gràcies al bon afer de les persones que han reconstruït aquesta via, passarel·les, fins i tot travessem un pont penjat d'uns 35 m de llargària,

Pont penjat de 35 m. de llargària
més endavant, tot seguint el camí, també trobem uns túnels que haurem de travessar, com també feien aquelles vagonetes carregades de troncs que hem vist abans.


Interior del primer túnel
Primer túnel

Entrada al segon túnel




























   En sortir del segon túnel, a fora ja podem gaudir d'una preciosa vista de Baga, ja som gairebé al poble, com que ja s'ha fet tard, decidim entrar al poble pel Pont de la Vila tot  travessant el riu Bastareny  i anar a buscar els cotxes abans no es faci de nit.

Baga al sortir del segon túnel
Pont de la Vila, Baga
   Ens acomiadem ja de nit a la plaça Galzeran de Pinós del poble de Baga prenent-nos un refresc.

Plaça Galceran de Pinós, Baga

   Perquè ho veieu més clar us deixo amb unes imatges de vídeo de la passejada:



Les fotos i la pel·lícula del damunt han estat preses el 19/10/2013


2 comentaris:

  1. Aquest lloc crec que ja te el habia vist es molt interesant me a agradat molt recordar ho salutacions salut !!

    ResponElimina
  2. Hola Cinto, segur que l'havies vist, pro es que estic actualitzant tots els blocs que he publicat posant punts GPS i als que crec adient planells, alguns s'han publicat de nou per que es veu que han canviat alló del htpp per el htpps (coses tècniques de les que no en tinc ni N.P.I.), pro aquest proper cap de setmana miraré de fer una nova publicació. Salut company.

    ResponElimina