Translate

divendres, 6 de maig de 2016

Montsonís i el seu castell

Montsonís (27/12/2015)
   El poble de Montsonís pertany al municipi de Foradada, comarca de la Noguera i a la esquerra del riu Segre. A la població s'hi troben restes de fortificacions romàniques dels segles XIII i XIV, també al cim del pujol hi ha l'antiga església parroquial romànica dedicada a sant Urbà desde on es poden gaudir de unes espectaculars vistes de la comarca.

Vistes desde l'església de Sant Urbà
Sant Urbà de Montsonís
Vista del castell de Montsonís desde un carrer del poble
                               El poble es troba a tan sols uns tres kilòmetres d'Artesa de Segre, es a dir que esta força ben comunicat, compte amb bons restaurants, cases rurals d'allotjament i una botiga que es el punt d'informació del poble, a part del encant propi lo mes rellevant es el seu castell encara habitat, que podem visitar gaudint de la seva gran historia (va ser el primer castell habitat que es va obrir al públic en el nostre país).
Escut sobre la porta
Vos en faré cinc cèntims:
   Abans de començar amb la seva historia cal dir que el castell es la residencia d'estiu dels Barons de Albi, llinatge mes antic que el dels Ducs d'Alba, si ens hi fics-em en la torre del homenatge hi ha la bandera, cosa que vol dir que el castell esta habitat.
   Al principi la fortalesa formava part d'un recinte envoltat de muralles que s'estenia per tot el turo on ara esta situat el poble, segons els historiadors es tractava d'una sola torre circular de dues plantes, la primera per l'estable i la de dalt, per seguretat, configurava l'habitatge.

Façana principal del castell de Montsonís
   El compte Ermengol II, dit "el Pelegrí", va fer construir aquesta fortalesa per protegir, vigilar i repoblar cristianament les terres despares d'haverles reconquistat als sarraïns. Aquest castell va defensar la frontera entre la "Catalunya Vella" i la "Nova" durant 125 anys fins la conquesta de Lleida al 1149.

Interior de una de les entrades al castell (per on entrem a visitar-lo)
   En el segle XIV amb les guerres contra Castella i l'entrada de mercenaris francesos el castell va ser reconstruït, cada pedra del castell es un indicador del temps, a la torre de l'homenatge es nota la diferencia entre les primeres i les que es varen posar despares del seu enderrocament durant la Guerra dels Remences (s. XV), la revolta dels nobles contra el rei

Escales per pujar a la torre 
Dalt la torre de l'homenatgeJoan II el 1460, va ser castigada amb la "humiliació": les torres de l'homenatge simbolitzen el poder del propietari del castell i esfondrar-la significava la fi de la seva grandesa.
   Durant el segle XVI s'inicià el procés d'ampliació i remodelació a partir de la torre de l'antiga muralla, a la segona mitat del segle XVII, a la Guerra dels Segadors la fortalesa torna a ser malmesa, pro de nou es torna a reconstruir.

Retrats dels abans-passats
Saló dels tapissos i retrats de la família            
                                                                                                                       

Finestral sobre la porta principal
amb "festejador".

    A la fi del segle XVII es començà a edificar l'església, pro les obres es varen paralitzar fins que els actuals senyors de Montsonís i Barons de Albi varen donar al conjunt l'aspecte que te en l'actualitat.
   Durant la Gerra Civil Espanyola (1936 - 1939) es descobrir un passadís secret que comunicava el celler del castell amb el monestir de Salgar, que queda a uns tres kilòmetres, aquest es suposa que seria per escapar o introduir aliments en èpoques de setge.
   Bona part d'aquesta informació la he tret del web de "Ara Lleida" pro si aneu al castell apart d'axó vos explicaran moltes mes coses força interessants de les que ni vos esmeno per que hi aneu, val molt la pena viure in situ lo que hi ha allà, si cliqueu ACÍ   vos sortirà la pagina web del castell amb els horaris, telèfon de contacte i activitats que podeu fer per el poble, jo ja nomes vos deixo amb unes quantes fotografies del interior del castell per fer-vos una mica de "dentetes", repeteixo: val la pena d'anar-hi.Menjador
Detall de rajoles catalanes representant oficis
Cambra dormitori
Passadís que comunica el dormitori amb l'església del castell

Església vista desde el passadís del dormitori
Cuina
Cuina
                                                                                                                                                                       
Aljub en forma de pou a la cuina
Forn del castell

                        
Entrada principal i sala dels escuts (a l'esquerra porta cambra dels peregrins)
Sala dels escuts (al fons les quadres, a l'esquerra escalinata d'accés a les dependències
 i a la dreta portella a terra per anar al celler i a la presó)
Quadres (actualment saló privat)
Porta de la  ...
... presó
Celler (actualment pinacoteca) i final de la visita.

6 comentaris:

 1. Wow!!! Per dintre és espectacular, nosaltres no el vam visitar pq en aquell moment no ens anava bé; és clar que hi hem de tornar. Magnífic reportatge Josep. M'encanta sobretot la foto de la finestra amb festejador des de l'armadura. Una abraçada

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gracies Marta, si hi tornes val la pena de entrar-hi, sobre tot per les nenes, sempre s'apren algo i vist in situ encara mes, he deixat l'enllaç desde on es pot veure tota l'informació: preus, horari,...
   Una abraçada i endavant.

   Elimina
 2. Ostra qque maco i ben cuidat val la pena anar a llocs axis me encanta pero ufff que lluny me queda sera questio de lantajar anar hi !! un reportage molt bonic una abraçada !!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Cinto, si t'agrada tot axó val la pena d'anar-hi, a mes les visites al castell son guiades i et donen tota mena d'explicacions, repeteixo val la pena, i tu ja estàs acostumat a llevar-te aviat. Una abraçada i salut.

   Elimina
 3. Respostes
  1. No t'ho perdis Enric, jo ho vaig passar força be, mes endavant publicaré un altre lloc que esta al costat i així poder fer el dia complert, pro sense parar. Salut.

   Elimina