Translate

divendres, 6 de maig del 2016

Montsonís i el seu castell

Montsonís
   El poble de Montsonís pertany al municipi de Foradada, comarca de la Noguera i a l'esquerra del riu Segre. A la població s'hi troben restes de fortificacions romàniques dels segles XIII i XIV, també al cim del pujol hi ha l'antiga església parroquial romànica dedicada a sant Urbà des de on es poden gaudir d'unes espectaculars vistes de la comarca.

Vistes desde l'església de Sant Urbà
Sant Urbà de Montsonís
Vista del castell de Montsonís desde un carrer del poble












                               El poble es troba a tan sols uns tres kilòmetres d'Artesa de Segre, és a dir que està força ben comunicat, compte amb bons restaurants, cases rurals d'allotjament i una botiga que és el punt d'informació del poble, a part del encant propi el més rellevant és el seu castell encara habitat, que podem visitar gaudint de la seva gran història (va ser el primer castell habitat que es va obrir al públic en el nostre país).
Escut sobre la porta
Us en faré cinc cèntims:
   Abans de començar amb la seva història cal dir que el castell és la residència d'estiu dels Barons d'Albi, llinatge més antic que el dels Ducs d'Alba, si observem, en la torre de l'homenatge hi ha la bandera, cosa que vol dir que el castell està habitat.
   Al principi la fortalesa formava part d'un recinte envoltat de muralles que s'estenia per tot el turo on ara està situat el poble, segons els historiadors es tractava d'una sola torre circular de dues plantes, la primera per l'estable i la de dalt, per seguretat, configurava l'habitatge.

Façana principal del castell de Montsonís
   El compte Ermengol II, dit "el Pelegrí", va fer construir aquesta fortalesa per protegir, vigilar i repoblar cristianament les terres despares d'haver-les reconquistat als sarraïns. Aquest castell va defensar la frontera entre la "Catalunya Vella" i la "Nova" durant 125 anys fins a la conquesta de Lleida el 1149.

Interior de una de les entrades al castell (per on entrem a visitar-lo)
   En el segle XIV amb les guerres contra Castella i l'entrada de mercenaris francesos el castell va ser reconstruït, cada pedra del castell és un indicador del temps, a la torre de l'homenatge es nota la diferència entre les primeres i les que es varen posar despares del seu enderrocament durant la Guerra dels Remences (s. XV), la revolta dels nobles contra el rei

Escales per pujar a la torre 
Dalt la torre de l'homenatge




















Joan II el 1460, va ser castigada amb la "humiliació": les torres de l'homenatge simbolitzen el poder del propietari del castell i esfondrar-la significava la fi de la seva grandesa.
   Durant el segle XVI s'inicià el procés d'ampliació i remodelació a partir de la torre de l'antiga muralla, a la segona meitat del segle XVII, a la Guerra dels Segadors la fortalesa torna a ser malmesa, pro de nou es torna a construir.

Retrats dels abans-passats
Saló dels tapissos i retrats de la família            
                                                                                                                       





Finestral sobre la porta principal
amb "festejador".

    A la fi del segle XVII es començà a edificar l'església, però les obres es varen paralitzar fins que els actuals senyors de Montsonís i Barons d'Albi varen donar al conjunt l'aspecte que té en l'actualitat.
   Durant la Gerra Civil Espanyola (1936 - 1939) és descobrir un passadís secret que comunicava el celler del castell amb el monestir de Salgar, que queda a uns tres kilòmetres, aquest es suposa que seria per escapar o introduir aliments en èpoques de setge.
   Bona part d'aquesta informació l'he tret del web de "Ara Lleida" pro si aneu al castell, a part d'axó us explicaran moltes més coses força interessants de les que ni us esmeno perquè hi aneu, val molt la pena viure in situ el que hi ha allà, si cliqueu ACÍ,   us sortirà la pàgina web del castell amb els horaris, telèfon de contacte i activitats que podeu fer pel poble, jo ja només us deixo amb unes quantes fotografies de l'interior del castell per fer-vos una mica de "dentetes", repeteixo: val la pena d'anar-hi.



Menjador
Detall de rajoles catalanes representant oficis




Cambra dormitori
Passadís que comunica el dormitori amb l'església del castell

Església vista desde el passadís del dormitori
Cuina
Cuina
                                                                                                                                                                       
Aljub en forma de pou a la cuina
Forn del castell

                       











 
Entrada principal i sala dels escuts (a l'esquerra porta cambra dels peregrins)
Sala dels escuts (al fons les quadres, a l'esquerra escalinata d'accés a les dependències
 i a la dreta portella a terra per anar al celler i a la presó)
Quadres (actualment saló privat)
Porta de la  ...
... presó




Celler (actualment pinacoteca) i final de la visita.

Les fotografies del damunt han estat preses el 27/12/2015

6 comentaris:

  1. Wow!!! Per dintre és espectacular, nosaltres no el vam visitar pq en aquell moment no ens anava bé; és clar que hi hem de tornar. Magnífic reportatge Josep. M'encanta sobretot la foto de la finestra amb festejador des de l'armadura. Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracies Marta, si hi tornes val la pena de entrar-hi, sobre tot per les nenes, sempre s'apren algo i vist in situ encara mes, he deixat l'enllaç desde on es pot veure tota l'informació: preus, horari,...
      Una abraçada i endavant.

      Elimina
  2. Ostra qque maco i ben cuidat val la pena anar a llocs axis me encanta pero ufff que lluny me queda sera questio de lantajar anar hi !! un reportage molt bonic una abraçada !!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cinto, si t'agrada tot axó val la pena d'anar-hi, a mes les visites al castell son guiades i et donen tota mena d'explicacions, repeteixo val la pena, i tu ja estàs acostumat a llevar-te aviat. Una abraçada i salut.

      Elimina
  3. Molt bonic. Una altre apuntada :-)

    ResponElimina
    Respostes
    1. No t'ho perdis Enric, jo ho vaig passar força be, mes endavant publicaré un altre lloc que esta al costat i així poder fer el dia complert, pro sense parar. Salut.

      Elimina