Translate

dijous, 30 de novembre del 2017

Riera de Merlès (I) zona del molí de Boatella. (Borredà)

   La riera de Merlès, diuen una de les més netes de Catalunya, neix en la confluència de diversos torrents que davallen dels Rasos de Tubau, en els termes de Sant Jaume de Frontanyà i Viladonja. Després de travessar diferents municipis: Sant Jaume de Frontanyà, Les Lloses, Borredà, La Quar, Lluçà, Sagàs, Santa Maria de Merlès i Puig-reig, lloc on desembossa al riu Llobregat.
   Gràcies a què en el seu curs les poblacions estan molt disseminades la riera conserva un alt valor paisatgístic i natural, sent un lloc protegit que cal preservar.
   A la seva llera podem trobar diferents tipus de vegetació, tot depén de l'alçada, l'orientació i la proximitat al curs de l'aigua, de tota manera és força variada, en el seu curs trobem velles masies i molins, a part de pastures i conreus.
   En resum, una riera que val molt la pena de visitar, però com sempre, també cuidar, és el nostre patrimoni natural.

Riera de Merlès
   Bé doncs, després d'aquesta petita introducció ens introduirem en el primer capítol que dedico a aquest curs fluvial: la zona del Molí de Boatella. Per arribar al lloc hem de estar atents i curosos amb les indicacions que us donaré, ja que el lloc no està indicat, no hi ha cap mena de rètol. Tant hi podem arribar des de la carretera BP-4654 que va de Sant Quirze de Besora a Borredà o des de la C-62 que comunica Vic amb Gironella, les dues estan comunicades per una pista 

Planell orientatiu
asfaltada que voreja un bon tros de la riera de Merlès, aquesta pista surt de la carretera BP-4654 en el càmping i restaurant "Cobert de Puigcercós" (GPS: N - 42º 07' 56.2''  E - 2º 02' 43.7''), i de la C-26 en la rotonda que va cap a Santa Maria de Merles, pro en sentit contrari, pel cantó on hi ha el restaurant Sant Cristòfol (GPS: N - 42º 01' 14.9''  E - 1º 59' 19.1''), prenem la pista des d'on la prenem  el nostre punt ens quedarà entremig dels dos càmpings que hi ha, molt a prop de la casa dita "La Riera", allà hi ha un parell de punts per aparcar, un d'ells està al costat mateix d'on surt el camí que haurem de prendre cap a la riera, just al punt GPS: N - 42º 06' 43.3''  E - 2º 01' 43.6''.

Planell de situació
   Un pic ben aparcat el vehicle, seguirem el camí de terra que baixa a l'esquerra cap al torrent de Boatella, compte que haurem de passar per un tancat per les vaques, sobretot torneu-lo a tancar (penseu que esteu en una propietat privada, respecteu-la), seguim el camí i abans de tornar a pujar ens veurem obligats a travessar el torrent per unes passeres si és

Camp de conreu a la dreta del camí passada la riera.
que porta aigua, en arribar a dalt veurem un camp de conreu a la nostra dreta, continuem pel seu costat tot seguint el filat per les vaques, al final del camp ens trobarem el que queda del molí de Bocatella. Aquest molí és possiblement un dels   

Restes del molí de Bocatella
més antics que hi ha a la riera de Merlès, la masia que porta el seu mateix nom data del s. X, són poques les notícies documentades, es sap que l'any 1618 el moliner Jaume Call es casà amb una noia del mas Puigcercós i rebia com a dot 70 lliures. El molí funciona fins a començaments del s. XX en què fou abandonat.

Vista de la riera de Merlès des de poc abans d'arribar al molí.
   Continuant el camí cap a la riera, al final encara es poden veure restes de la resclosa que acollia l'aigua del molí, la qual donava la força necessària per fer moure les pesades moles de pedra que molien el blat o els cereals que es conraven en les terres del voltant.
   El paratge com podeu veure en les fotografies és preciós, com en un compte de fades, si anem seguint el curs de la riera, per aquest indret veurem racons força bonics:

Gorg sota el molí de Boatella 
Salt d'aigua mes avall

   Després de donar un parell de voltes i gaudir d'aquest encantador raconet, tornarem sobres les nostres passes cap al cotxe i acabarem la nostra sortida d'avui.

Les fotografies del damunt han estat preses el 03/04/2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada