Translate

dissabte, 2 de febrer del 2019

Salt del Purgatori (Centelles)

   El salt del Purgatori el trobem dins el curs fluvial de la riera Blanca, en el terme municipal de Centelles comarca d'Osona.
Planell orientatiu.
   Més que anar a veure el salt, us proposo una cosa bastant més interessant: fer una petita ruta a peu per la llera de la riera Blanca passant per un important moli i un parell de fonts fins a arribar al salt, tot plegat pot ser en menys de mitja hora en anar.
   Per arribar al lloc on deixar el cotxe és ben fàcil, si venim de Barcelona per la C-17 sortirem de l'autovia per la sortida de "Centelles sud", en arribar a la primera rotonda, sortirem per la segona sortida direcció cap als polígons, a la següent rotonda, sortirem per la primera sortida a la dreta, direcció cap al Molí de la Llavina (indicador de color verd), seguirem recte sense deixar el camí, fins que al final tomba cap a l'esquerre i arriba a una petita rotonda on després de creuar-la a l'esquerra trobem uns aparcaments, allà podem deixar el vehicle, just al punt GPS: N - 41º 47' 17.3''  E - 2º 13' 33.0'', pels que no porteu aquesta andròmina, us podeu guiar pel planell orientatiu que he deixat al damunt. Des d'ací ja tot és bufar i fer ampolles, ara a peu, només hem d'anar seguint els indicadors que porten fins al Molí de la Llavina, per la pista tombem pel primer trencall a l'esquerra i anem seguint el camí fins a arribar al molí.

Molí de la Llavina.
Molí de la Llavina.













   Som ja davant mateix d'aquest impressionant molí medieval del s. XI, un dels més ben conservats de Catalunya, en uns llocs diu que fou documentat en el 1183, però en altres afirmen que és d'abans del 1040, el cas és que fa molts anys que està dempeus i en l'actualitat segueix amb vida, ja que la família Llavina segueix habitant-la des del 1497. La casa, ha tingut diverses transformacions al llarg del temps, podem destacar de l'arquitectura del conjunt la torre de defensa, els porxos, la masoveria i les restes d'un molí draper del què es conserva la bassa. Ara la família es dedica a l'elaboració de formatges (que per cert tenen bona fama) i també ens permeten la visita al molí (per més informació sobre les visites i degustacions cliqueu ACÍ). Vista aquesta preciosa masia, reprenem el camí direcció cap a la Font Grossa tot passant pel 

Camí que surt del molí de la Llavina cap a la Font Grossa.
costat de la Font del Ferro que queda sota mateix del molí de la Llavina, al principi, anem vorejant la riera Blanca per després endinsar-nos cap als camps de conreu fins a arribar a la font Grossa, una font que sempre l'he vist amb un gran cabal, a vegades la riera d'aquest punt en amunt està seca i la font l'alimenta com si baixes força plena.

Font Grossa.
Font Grossa.














   Passada la Font Grossa ja entrem en l'última etapa del nostre passeig, al cap de pocs metres ens trobem a la dreta amb un corriol que puja tot dret, aquest va cap al damunt del salt, nosaltres hem de seguir recte i tot seguit podrem gaudir de l'espectacular i feréstec Salt del Purgatori.

Salt del Purgatori.
     Un pic som al seu davant, podem seguir el camí que ens convidarà a passar per sota mateix de la cascada (una preciosa experiència, no hi ha paraules, s'ha de viure), per portar-nos fins a l'altra llera de la riera des d'on gaudirem d'uns altres punts de vista del salt.

Camí cap a sota el salt.
Des del darrere del salt.







Sortint de sota el salt a l'altra llera.
Des del camí de l'altra llera.



















   Pels que encara tinguin ganes de més podem veure un altre angle del salt, des de dalt tot prenent el corriol que abans he esmenat, però molt de compte!!!, no hi ha baranes i és molt perillós abocar-se a veure el caient (compte amb la canalla).
Salt del Purgatori des de dalt.
   Bé doncs vist tot, ja només ens queda tornar sobres les nostres passes, sempre mirant enrrere per recordar aquest preciós salt del Purgatori.

Salt del Purgatori.

Les fotografies del damunt han estat preses el 20/12/2014 i el 12/04/2018.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada