Translate

dimecres, 22 de maig del 2019

Sant Feliu de Barruera (Vall de Boí)

A primer terme el riu Noguera de Tor, al fons el poble de Barruera amb l'església de Sant Feliu.
    L'església romànica de Sant Feliu de Barruera la trobem al poble de Barruera, que pertany al municipi de la Vall de Boí, comarca de l'Alta Ribagorça (Lleida). És una de les joies del romànic que tenim en el nostre país, a més, junt amb les altres esglésies de la vall està declarada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Vista de l'església des de la llera del riu Noguera de Tor.
   El primer document que tenim d'aquesta església és de l'any 1140, data en què l'església de Barruera passà a dependre de la diòcesi d'Urgell. També hi ha un document propi de l'església que fa referència a una visita que va fer el visitador papal en el 1373 i en la qual va parlar amb el vicari de Barruera.

Sant Feliu de Barruera.
    L'església de Sant Feliu al llarg dels segles ha petit nombroses transformacions, per això en aquest temple es poden veure clarament els dos grans moments constructius presents a la vall de Boí i les notables diferències arquitectòniques que hi ha entre ells, són els dels segles XI i XII. Actualment veiem l'església amb una única nau coberta per una volta de canó, que descansa sobres uns arcs torals suportats per una sèrie de mènsules.
   La nau a l'est és coronada per un absis semicircular, conservant encara el braç sud del transsepte capçat per un altre absis més petit.
Vista nord-est de l'església amb l'absis del s. XI a primer terme.
   En el mur oest hi trobem l'entrada principal precedida per un petit porxo, a la porta hi trobem un forrellat amb característiques comunes què tenen d'altres esglésies de la vall, decorat amb formes geomètriques i capçat pel cap d'un animal.

Porxada de l'entrada a l'església.
Forrellat decorat de la porta.













   En el mur sud-oest localitzem el campanar, és més auster i discret que d'altres de la vall, només conserva els dos primers pisos de l'antiga construcció romana.

Campanar vist des de la façana principal.
Campanar vist des del mur sud.













   Posteriorment, a la façana nord, s'obriren dues capelles més. A causa de totes les transformacions arquitectòniques que ha rebut l'església al llarg dels segles, l'exterior de l'edifici presenta uns volums força interessants.

Església de Sant Feliu de Barruera.
   Les diferències constructives de l'edificació les podem veure clarament en observar els absis que tenim a la cara de llevant: l'absis principal (el més gran) està construït amb un carreu de pedra força irregular, ja que es va construir en primera fase en el segle XI, a més té unes decoracions amb bandes llombardes i arquets cecs, en canvi l'altre absis mostra un tractament de la pedra més regular i acurat, ja que es va edificar durant el segle XII i l'únic motiu decoratiu que té és una senzilla motllura sota el ràfec de la coberta. També en aquests absis observem els dos models de finestres romàniques, la de doble esqueixada i la d'obertura recta. 

Els absis de l'església de Sant Feliu de Barruera: el de l'esquerre és del segle XII
i el de la dreta del segle XI amb decoració de motius llombards.
   Les remodelacions dutes a terme de l'església i els béns mobles conservats en el seu interior, ens ensenyen l'adaptació dels temples de la vall als gustos i necessitats del poble des del segle XII fins als nostres dies.

Pati del davant de l'església, a l'esquerre es veu el cementiri.
   A l'interior de l'església de Sant Feliu podem veure diversos elements arquitectònics singulars. La volta de quart d'esfera que cobreix l'absis central, està feta amb pedra tosca (calcaria), material menys pesant que el granit, segurament treta de les obagues més humides dels vols del riu Noguera de Tor, també en aquest absis es poden veure

Interior de l'església: Esquerra, dues capelles. Centre, absis s. XI. Dreta, braç sud del transsepte.
restes d'arrebossat i encintat originals del segle XI. Del transsepte només es conserva el braç sud, cobert amb una volta de canó.
Dues capelles posteriorment obertes a la cara nord.
   La planta inicial podria haver sigut de tipus basilical amb tres naus, però va quedar inacabada per manca de recursos, el que fa suposar axó, és un pilar circular que es troba a una cantonada del creuer.

Interior de l'església: al fons entrada i cor, a la dreta a la cantonada del creuer observem un pilar circular.

   Dins l'església també hi podem trobar en entrar a l'esquerre una pila baptismal coberta amb una tapa piramidal de fusta, un parell d'imatges del Sant Crist de talla policromada, tres frontals d'altar del 1818, les quatre campanes de bronze del campanar, una de 1641, una de 1767, una de 1784 i l'altre de 1836, tot axó entre altres objectes pot ser no tan notables.


Pila baptismal.
Sant Crist de talla policromada.



  










   De tota manera el que he intentat fer en aquest bloc és un petit apunt sobre aquesta preciosa església romànica de Sant Feliu de Barruera, però el millor és anar a visitar-la i fer la visita guiada, per anar-hi i rebre més informació us recomano que cliqueu l'enllaç del Centre del Romànic de la Vall de Boí, allà hi trobareu tota la informació que preciseu.

Església romànica de Sant Feliu de Barruera.


Les fotografies del damunt han estat preses el 30/07 i el 02/08 del 2018.




6 comentaris:

  1. Un poble admirable. Has captat perfectament la seva església amb la teva càmera fotogràfica.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Xavier, ara durant set capítols aniré ensenyant racons de la Vall de Boi, un lloc espectacular.

      Elimina
  2. Magnífic reportatge i excel·lents fotografies! Una vall una mica desconeguda per mi!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Rafel, doncs valdria la pena que hi anessis a fer un vol és un lloc on la cultura es casa amb la natura algo espectacular, jo aquest any si no passa res repeteixo, és un lloc que no te l'acabaries mai. Per cert durant sis capítols més podràs veure meravelles de la natura i el romànic de la Vall de Boi. Una abraçada i salut.

      Elimina
  3. Avui mateix he acabat de construir en modelisme romànic l'esgèsia de Sant Feliu de Barruera.
    He aprofitat el confinament per construïr-la, he gaudit d'allò més fent pujar el campanar, el cementeri, un xic cassolà pro cementeri a la fi, els absis, i la decoració final es treta de de mí mateix, doncs en les instruccions mancaba una mica més d'interpretació del model.
    M'agradaría quan pogui, arribar-me a Sant Feliu i donar-la al museo del poble com a record d'uns díes de treball intensiu.
    Felicitats a tots els que escriuen, fan fotos i comentaris de l'entorn.

    ResponElimina
  4. Per si voleu respondre a l'escrit del montatge de l'esglèsia romànica, soc Daniel Belloso, vei de Barcelona. correo danibeca@hotmail.es.

    ResponElimina