Translate

divendres, 25 d’octubre del 2019

Sant Joan de Boí (Vall de Boí)

Sant Joan de Boí, cara de llevant.
   L'església romànica de Sant Joan de Boí la trobem al poble de Boí, dins de l'antic terme municipal de Barruera, avui en dia de la Vall de Boí a la comarca de l'Alta Ribagorça (Lleida).
   Aquesta església junt amb d'altres de la Vall de Boí està declarada com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
   El municipi de Boí en l'època medieval era un dels més importants de la vall. És l'únic del què es té constància que estava fortificat, ja que encara es conserven parts de la muralla i de les torres de vigilància. Les primeres referències escrites d'aquest poble daten de l'any 1064, igual que a altres pobles de la vall, els bescanvis que hi havia entre els comptes del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà feia que les propietats s'inscrivissin a nom de l'un o l'altre, quedant així mostres escrites en llurs documents.

Cara sud de l'església des de les escales que pugen a la muralla el poble.
   L'església és un edifici de planta basilical, tres naus separades per arcs de mig punt que reposen sobre columnes i pilars de poca alçada, la coberta és de fusteria a dues aigües. En origen les naus estaven capçades per tres absis semicirculars, però en les reformes que patí el temple als segles XVII i XVIII s'enderrocaren els absis, central i el de la cara sud, malgrat això, en la restauració que va tindre lloc durant els anys setanta l'absis sud es va refer i ara es poden veure els dos absis presbiterals a la capçalera de les naus.

Capçalera de les naus amb els dos absis presbiterals.
    El campanar de planta quadrada està adossat al mur sud, la seva base com també els murs de l'església estan edificats amb carreus irregulars, és a dir que pertanyen a la primera fase de construcció datada en el segle XI, el primer i segon pis són del segle XII (segona fase constructiva) i el últim és modern, ja que en el segle XIII diu que l'església va patir un important incendi, veient-se la torre del campanar greument afectada i perdent els tres cossos superiors. Tant el campanar com els absis gaudeixen de decoració llombarda.

Mur sud i campanar. Es pot veure la diferencia d'etapes constructives per les pedres de la torre. 
   A la façana nord, gràcies a un porxo que hi havia agut a la porta d'entrada (enderrocat a l'època moderna), es conservaren els arrebossats i les pintures murals exteriors originals que ara estan en el MNAC, però in situ podem gaudir d'unes reproduccions exactes. Aquestes pintures estan situades a sobre i als costats de l'arc de mig punt de la porta representant una teofania, veiem una figura circular envoltada de quatre àngels, a l'esquerra un sant amb un llibre i a la dreta tres personatges més, tot envoltat per una sanefa amb caràcters geomètrics.

Pintures exteriors de la façana nord.
   Entrem a l'església i observem que té tots els murs arrebossats i pintats (així és com estaven la majoria d'esglésies romàniques de la Vall de Boí), les pintures que veiem són unes reproduccions exactes dels originals, les quals romanen al MNAC.
   A causa de col·locació de les escenes pintades que es conserven a Sant Joan de Boi, podem dir que hi ha dos nivells de representació, en la part superior de la majoria dels murs hi ha els sants i les representacions del món celestial, en canvi, el bestiari i les representacions terrenals ocupen un lloc sempre per sota dels anteriors o bé estan situats també en els intradossos dels arcs.

Interior de la nau central. Als intradossos dels arcs, als de l'esquerra hi podem veure bestiari
i al de la dreta la figura del pecador. 
   En la fotografia superior, en l'intradós de l'arc de la dreta podem veure la figura del pecador, està representada per un home que porta una crossa a la cama i s'està tocant el sexe, la seva actitud obscena i els seus problemes físics representen els seus defectes morals. També a la mateixa fotografia, en els intradossos dels arcs de l'esquerra hi podem veure part del bestiari, aquests animals, reals o de ficció, tant podien representar els vicis com les virtuts, fent-se servir en la decoració dels murs per transmetre als fidels el caràcter alliçonador dels animals. En la fotografia de sota podem veure en el timpà de la porta un gall. El gall canta a l'aurora avisant del naixement d'un nou dia, símbol de resurrecció.

Nau lateral amb la porta que dóna a la cara nord, al fons l'absis.
   Al mur oest de l'església, hi trobem la bèstia apocalíptica representada per un drac de set caps, aquesta imatge formava part del Judici Final, amb la representació també de l'infern i el paradís, aquestes imatges actuaven sobre els fidels com a recordatori de què els esperaria en el més enllà depenent del comportament que tinguessin ací a la terra, tot això, segurament ocuparia tot el mur sud, on a terra també trobem una pila d'oli on es guardava l'oli donat pels feligresos per les lluminàries del temple.

Part del Judici Final amb la Bèstia Apocalíptica.
Pila d'oli.













   Al damunt de l'arcada més oriental de les que separen la nau central de la lateral nord, hi trobem la lapidació de Sant Esteve, on veiem al Sant agenollat amb les mans alçades pregant, a dalt a la dreta la mà de Déu de la que surt un raig de llum que l'il·lumina i a l'esquerre els tres infidels que l'hi llencen pedres. Aquesta escena vol fer veure la fortalesa que té el màrtir davant del seu assassinat i alliçona als fidels perquè tinguin la suficient força a l'hora d'enfrontar-se a les temptacions i adversitats de la vida.

Pintura de l'escena de la lapidació de Sant Esteve.
   En aquest temple és en el que es pot entendre millor la funció que tenien les pintures en les esglésies romàniques i quin era el seu aspecte en aquella època.

   De tota manera el que he intentat fer en aquest bloc és un petit apunt sobre aquesta preciosa església romànica de Sant Joan de Boí, però el millor és anar a visitar-la i fer la visita guiada, per anar-hi i rebre més informació us recomano que cliqueu l'enllaç del Centre del Romànic de la Vall de Boí, allà hi trobareu tota la informació que preciseu.

Església romànica de Sant Joan de Boí.


Les fotografies del damunt han estat preses el 01/08/2018.

 

1 comentari: