Muntanya del Far (1.125,3 msnm). |
El Santuari del Far el trobem dins el terme municipal de Susqueda, a la comarca de la Selva (Girona). Està situat dalt d'un penya-segat a 1.125 msnm, fitant amb les Guilleries, el Collsacabra i la vall d'Hostoles.
Per arribar-hi no és pas gens complicat, tant hi podem pujar des de Vic com des d'Olot, només cal que anem a buscar
la carretera C-153, si venim de Vic per Roda de Ter i si venim d'Olot per Sant Esteve d'en Bas, la seguirem fins a arribar al coll de Condreu (1.010 msnm) i allà prendrem la carretera que ens portarà fins al nostre destí. Pels que porteu GPS les coordinades són: N - 42º 01' 17.2" E - 2º 32' 11,3". Pel qui tingui ganes de caminar, també s'hi pot pujar, però a peu, des de Sant Martí Sacalm (entre anar i tornar uns 11 km). Us deixo un plànol orientatiu sota aquestes línies:
Plànol orientatiu. |
Un pic arribem, ens trobem amb unes acurades i cuidades instal·lacions (procurem deixar-ho tot net i polit a l'hora de marxar, com si n'hi hi aguéssim passat), deixarem el cotxe a la zona de pàrquing i seguirem a peu, a la dreta s'hi troba una bona zona de pícnic amb barbacoes i WC, un petit parc per la canalla, i una petita capella per les ofrenes que porten
els devots a la verge, sempre està plena de ciris i llantions. En entrar-hi observem que és una construcció quadrada i està coberta per una volta de canó de mig punt, tota ella empedrada i al fons s'hi troba una reproducció de la verge.
Al darrere de la capella hi ha l'església, l'edifici molt transformat, sobretot en el s. XVII, és rectangular i molt allargassat, massís, envoltat de còdols col·locats irregularment i lligats amb morter. Fa l'efecte que estàs en un túnel, ja que no hi ha
Església del Far. |
cap arc que defineix o separi la nau del presbiteri. De tota manera, el temple conserva l'orientació de les esglésies romàniques, pel fet que el presbiteri està orientat cap a llevant. A uns tres quarts de la seva llargària, s'obren a banda i banda uns arcs de pedra que separen dues capelles laterals de la nau. La capella de l'esquerre és la més antiga i a la pedra clau del seu arc hi ha gravada la data: 1648, aquesta corresponia a Sant Marc, ara és la del Santíssim, la capella
Interior de l'església del Far. |
de la dreta és més nova, data de 1884 està dedicada a Sant Antoni Abat i té una porta que comunica amb l'hostatgeria. Com que als laterals de l'església posteriorment s'hi edificaren dos cossos, un el 1826 i l'altre el 1860 els quals serviren
Part del presbiteri amb l'altar i la imatge al fons. |
Mare de Déu del Far. |
vel i amb una corona, té el pit descobert i el nen li agafa tot acostant els llavis al mugró.
En sortir a fora veiem un campanar tot rabassut, només té unes petites finestres en els dos pisos inferiors i a dalt un finestral rectangular per banda, la coberta és un terrat, ja que va tindre alguns ensurts amb els llamps. La façana és molt austera, la portalada és quadrada amb llinda i muntants de pedra, a la part superior es troba una fornícula on en l'actualitat hi ha una imatge de Sant Jordi donada per uns devots fidels i més amunt un rosetó o ull de bou, al final està coronada per un pinacle triangular amb una creu i uns pilonets acabats en boles.
Santuari del Far pel cantó del bar restaurant. |
Encara que segons les actuals divisions territorials el Far pertanyia a Girona, sempre ha estat del Collsacabra, és a dir de terra osonenca, propietat dels comtes d'Osona i més tard al marquesat de Rupit.
Les primeres notícies que tenim del lloc foren el 25 d'agost de 1269, quan en el testament de Pere Jaume, fill de Berenguer de Sesqueions de la parròquia de Sant Martí, que testà per un viatge que havia de fer a Jerusalem, i que, entre d'altres, llegà dotze diners a la capella del Far.
Vista de la zona de pícnic, al seu darrere hi ha el parc infantil. |
El Far també compta amb una llegenda que explica que uns mariners en trobar-se a punt de naufragar a causa d'una forta tempesta, veieren a la llunyania un llum, aquesta llum sortia del cim del Far, i amb ella es varen poder guiar fis a arribar sans i estalvis a la costa, al cap del temps volgueren saber d'on sortia aquell llum que els havia salvat, pujaren fins dalt el cim del Far i allà varen veure que la llum la desprenia la imatge de la Mare de Déu, llavors amb l'ajut d'uns veïns de la zona l'hi edificaren una capella que és l'actual santuari del Far.
També cal dir que el mot far s'aplica a una foguera que serveix de senyal tant al mar com a la muntanya.
Tot el recinte és ideal per passar-hi el dia sencer tant si portem el dinar com si volem menjar al seu restaurant on també trobarem una botiga de records, això sí, el que no es pot deixar de fer és acostar-nos al mirador per gaudir de les precioses vistes que es gaudeixen des d'allà.
Posta de sol des del mirador del Far. |
Les fotografies del damunt han estat preses el 04/12/2017 i el 20/11/2023.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada