Translate

dilluns, 22 d’abril del 2019

Cascada de Merea (Gavet de la Conca)

Cascada de Merea, un lloc per gaudir de la pau.
   La cascada de Merea la trobem en el curs fluvial del riu de Conques dins el Barranc Gran, al costat mateix de la caseria de Merea que pertany a Toló, vila que junt amb altres formen el municipi de Gavet de la Conca a la Conca Dellà, comarca del Pallars Jussà.
   Per anar-hi no és pas massa complicat, només hem d'estar un xic al cas dels desviaments, hi ha dues maneres d'arribar-hi, partint d'Artesa de Segre, amb les dues prenem la carretera L-512 fins al Coll de Comiols, allà, a l'esquerra hi ha un trencall en direcció a Sant Salvador de Toló per la L-911, el prenem i a uns 6,2 km trenquem a la dreta per una pista forestal sense asfaltar cap a Merea (senyalitzat), passats 800 m del poble, just en passar un petit pont sobre el riu de Conques, a la dreta veurem un descampat on podrem deixar el cotxe i començar la petita excursió. El dia en què vaig anar jo, aquesta carretera estava tallada poc després de tombar pel coll de Comiols, és a dir que hagué de prendre una

Planell orientatiu (1).
altra alternativa que ara ús explicaré: del coll vaig continuar per la C-1412b direcció a Isona - Tremp, passar per Benavent i a 1,1 km d'aquest poble trencarem a l'esquerra direcció Covet - Gramenet, aproximadament a 1,9 km del desviament, a l'esquerre prengué una pista forestal sense asfaltar que condueix a Gramenet, passat el nucli, a uns 2,3 km i abans de travessar el petit pont (que gairebé ni es veu) sobre el riu de Conques a l'esquerra trobarem l'espai que abans us he esmenat per poder deixar el vehicle, si encara hi és, a l'entrada veureu un deteriorat indicador que fa esmena de la ruta de la cascada. De tota manera si porteu un navegador GPS, només heu de posar les següents coordinades: N - 42º 03' 23.2''  E - 1º 03' 55.7''.

Entrada al descampat on deixem el cotxe.
    Un pic hem baixat del cotxe, és recomanable que ens calcem unes sabates d'aigua perqué el recorregut és per dins del riu, ja que no hi ha cap altra manera d'anar-hi. Veiem que el riu està just al costat d'on hem deixat el vehicle, és a dir que som-hi, peus a l'aigua i endavant riu amunt. Us deixo un petit planell per anar al salt, però veureu que no cal, no hi ha

Planell orientatiu (2).
pèrdua, us el trobareu davant mateix al cap d'un quart d'hora o vint minuts. La passejada es força agradable, sobretot a l'estiu, ja que ens podrem anar refrescant constantment tota l'estona amb les clares aigües per les quals caminem, hi ha trossos més estrets i d'altres més amples, zones amb petits gorgs que haurem de sortejar, però sempre ens trobarem al

Riu de Conques (en començar a caminar).
Riu de Conques.












Riu de Conques pel Barranc Gran.
Petits gorgs del riu de Conques.














fons del Barranc Gran que és el que ens fa de guia.
   Com he dit anteriorment, després de caminar entre quinze o trenta minuts, tot depèn del que ens encantem, en sortir d'una corba ens trobaren al nostre davant un parell de gorgs i al seu darrere caient per una paret que ens barra el pas el preciós salt de Merea, que compta aproximadament amb uns deu metres d'alçada.

Cascada de Merea dins el Barranc Gran.
Cascada de Merea amb els gorgs del seu davant.













   Com podeu veure és un lloc on es pot gaudir de pau i tranquil·litat (mentre no està concorregut), és com un petit paradís natural.

Cascada de Merea
   Bé doncs, ja vist aquest preciós salt només ens queda que tornar riu avall sobres les nostres passes cap al cotxe.

   Per acabar, us deixo amb el vídeo que vaig fer pel camí a la cascada, així veureu una mica com és el recorregut:



Les fotografies i el vídeo del damunt han sigut presos el 30/07/2018.



8 comentaris:

  1. Respostes
    1. Bona tarda, el “ parking” que dius, és en realitat un tros de cultiu privat. Allà i a d’altres zones del riu hem trobat deixalles (bosses plenes, llaunes, mascaretes, banyadors…)…una llàstima

      Elimina
    2. Donde hay humanos siempre hay suciedad y destruccion

      Elimina
  2. Es por anar amb nens de 6 anys? Ho dic pel fet de caminar pel riu fins al salt de Merea i si un cop allà et pots banyar al gorg?

    ResponElimina
  3. Aquesta pau i tranquilitat acabat gràcies amb gent com tu? Aixo ara es intransitable algú ho havia de dir....ho heu trinxat tot amb aixo internet i la gent del país ja no hi podem ni anar de la gentada q si acomular i la merda q porten i deixen per entorn una vergonya.

    ResponElimina
  4. Llàstima que ara tot està envaït de gent que ho deixa tot fet una merda. Ja no queden racons tranquils

    ResponElimina
  5. Ay, amigos, no se puede poner puertas al campo. Internet, redes sociales, wikiloc... nos enseñan hasta los más recónditos lugares. Lo que sí es una pena es que la gente incívica lo deje todo perdido, en eso os doy la razón. Josep creo que lo publicó con su mejor intención. Un saludo gente.

    ResponElimina