Translate

dijous, 19 de desembre del 2019

Salt del Rossinyol (Riells del Fai)

   El Salt del Rossinyol el trobem al cap de munt de la Vall de Sant Miquel al terme de Riells del Fai, poble que pertany al municipi de Bigues i Riells en la comarca del Vallès Oriental.

   Aquest salt es forma quan el riu Rossinyol arriba al tall dels cingles de Bertí, just al costat de l'antic monestir del segle XV de Sant Miquel del Fai, punt on després d'envoltar l'edifici cau al vuit anant a buscar la vall que té a sota.

   Per poder veure'l, ho podem fer de diferents maneres, és com si volguéssim anar al Salt del Tenesuna és deixar el cotxe al pàrquing que hi ha en entrar al poble de Riells del Fai a la dreta, el qual es troba a les coordinades GPS: N - 41º 41' 43.4''  E - 2º 11' 49.9'' i caminar des d'allà els 1,1 km que ens separa de la Font de la Pineda a peu (més o menys uns 20 minuts), lloc on comencem l'excursió, ja que està prohibit aparcar el cotxe en cap punt del camí. L'altra opció seria deixar el cotxe al pàrquing privat del Restaurant de la Font de la Pineda (està situat a sobre mateix de la font) que es troba a les coordinades GPS: N - 41º 42' 08.5''  E - 2º 11' 29.4'', fer l'excursió i després quedar-nos a fer un bon àpat allà, que per cert es menja força bé, en dono fe. Per si se us fa una mica d'embolic, us deixo un planell informatiu indicant tot el que us explicaré:
Planell informatiu.
   Hem arribat d'una manera o altra a la font de la Pineda que està a sota mateix del restaurant que porta el mateix nom, aquest serà el nostre punt de partida per fer l'excursió, passarem pels mateixos llocs que quan vàrem anar a veure el salt

Font de la Pineda, al seu costat el vell plataner considerat arbre monumental.
del Tenes, però ara ens centrarem en el salt del Rossinyol. Comencem doncs.
   Sortim de la font de la Pineda amunt en direcció cap a la Madella (una gran masia que es troba més endavant), als pocs metres recorreguts veiem a l'esquerra el corriol que surt en direcció al gorg d'en Jeroni que el tenim allà mateix i és

Gorg d'en Jeroni.
d'obligada visita per la seva bellesa, l'hi fem un vol i retornem cap al camí. Continuem i al cap de poc més de 150 metres a la nostra dreta veurem l'antic molí del segle XV dit de la Madella, ja que està al costat de la masia de la Madella, encara

Molí de la Madella (s. XV).
conserva la seva bassa i el canal d'alimentació del molí que captava les seves aigües del punt on ara hi ha la vella central hidroelèctrica del Tenes (lloc per on passarem més endavant). Passem la vella masia i per la dreta ens trobem el camí que porta al poble de Riells del Fai però nosaltres seguirem recte tot endinsant-nos cap a la vall de Sant Miquel, passem per entremig de quatre cases, travessem el torrent del Gat i arribem a una bifurcació, a la dreta surt un corriol que puja cap al monestir de Sant Miquel del Fai (camí que prenguérem per anar a prendre vistes del salt del Tenes) i a l'esquerre segueix el camí que baixa cap a la central hidroelèctrica i va vorejant el riu Tenes, prenem aquest últim. Anem

Vistes del riu Tenes des del camí.
Vistes del riu Tenes des del camí.













caminant per aquest meravellós paratge de la vall de Sant Miquel tot vorejant el Tenes i veient els petits gorgs que es formen en el seu curs, és un passeig força relaxant.
   A la poca estona arribem a la vella central, aquesta es va posar en funcionament l'any 1910, pertanyia a l'ajuntament de

Antiga central hidroelèctrica del Tenes.
Sant Feliu de Codines i produïa l'energia necessària per a aquell poble, però a Riells no l'hi arribava ni un kilowatt tot estan en el seu terme. A la dècada del 1960 s'hi produí un greu accident, pel qual es precipita el tancament de la central, en l'actualitat només es conserven les parets exteriors, ja que el seu interior està en completa ruïna.
   Un xic abans d'arribar a la central, per entremig dels arbres ja podrem entreveure el salt del Rossinyol:

Salt del Rossinyol i monestir de Sant Miquel del Fai.
Salt del Rossinyol.
   Un pic vist tornem sobres les nostres passes cap pel mateix camí per on hem vingut, si dóna temps, podem pujar pel camí que abans he esmenat cap al monestir, però nosaltres avui hem sortit tard i anirem de cara a dinar al restaurant de la Font de la Pineda on donen molt bé de menjar.

Restaurant "La Font de la Pineda".
    Després de dinar, el cambrer ens va dir que des del camp del darrere del restaurant hi havia una bona vista del salt, amb el seu permís ens hi aproparem i amb el "tele" prengué aquesta fotografia:

Salt del Rossinyol i monestir de Sant Miquel del Fai.
   Un pic feta la foto i ben tips, decidirem acostar-nos amb el cotxe fins a Sant Miquel del Fai per gaudir del salt de més a prop, sortirem de Riells del Fai direcció Sant Feliu de Codines per la carretera BP-1432, als 4,6 quilòmetres entrem a la rotonda del poble trencant a la dreta direcció Moià, anem travessant el poble fins a trobar l'indicador (a la dreta) de Sant Miquel del Fai per la carretera BV-1485, la prenem tot sortint del poble, ja no hi ha pèrdua, l'asfalt s'acaba en arribar al monestir.
   Poc abans d'arribar, a l'esquerre de la carretera hi ha un espai per deixar el cotxe, just al punt GPS: N - 41º 42' 36.7''  E - 2º 11' 06.8'', si travessem la carretera, des d'allà tenim unes bones vistes del salt del Rossinyol:

Salt del Rossinyol i monestir de Sant Miquel del Fai.
   Feta la foto reprenem un altre cop la marxa, ara ja no pararem fis a arribar al recinte de sant Miquel del Fai que es troba en el punt GPS: N - 41º 43' 00.8''  E - 2º11' 23.6'', allà deixem el cotxe i anem a buscar a peu el camí que puja des de Riells del Fai (en aquest tros no s'ha de pagar) i en la petita placeta que hi ha abans d'entrar al recinte del monestir podrem gaudir d'aquestes altres vistes:

Salt del Rossinyol des de l'entrada al monestir de Sant Miquel del Fai.
Salt del Tenes (esquerre) i salt del Rossinyol (dreta).



Les fotografies del damunt han estat preses el 05/11/2018



4 comentaris:

  1. Ja de petit m'hi van portar, i parlo de fa més de 50 anys. Una bellesa.

    ResponElimina
  2. Fantàstic reportatge Josep, les fotos magnífiques com i sempre i molt ben explicat. M'apunto l'excursioneta pel riu Tenes.
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Marta, l'excursió és força bonica i si hi vas després que hagi plogut força és espectacular. Una abraçada i salut.

      Elimina